Řecku docházejí peníze, Němci připouštějí řízený bankrot

Řecko

Řecko

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler jako první člen berlínské vlády veřejně, v deníku Die Welt, připustil možnost řízeného bankrotu Řecka. Zemi docházejí peníze na provoz, věřitelé ale pohrozili, že další část ze slíbené pomoci nemusí uvolnit. Atény prý totiž dostatečně neplní naordinované podmínky pro získání další finanční injekce. Stále více se mluví i o možnosti, že by Řecko mohlo opustit eurozónu.

„Abychom stabilizovali euro, nesmíme zakazovat úvahy o jakýchkoli řešeních. K něm se v případě nouze řadí také řízená insolvence Řecka, pokud k ní budou k dispozici nutné nástroje,“ píše druhý nejvýše postavený představitel německé vlády.

Ústřední roli by v tom podle Röslera mohl sehrát Evropský fond finanční stability (EFSF), jehož nové nástroje by mohly zabránit řetězové reakci v eurozóně.

Podle poradce německé vlády Larse Felda už dokonce i odhadl konkrétní termín - restrukturalizaci řeckého dluhu zahrnující odpis poloviny závazků lze podle něj očekávat nejpozději na jaře či v létě příštího roku.

Rösler nevylučuje ani odebírání hlasovacích práv v EU

Nedostatečná snaha zadlužených vlád o konsolidaci státních rozpočtů podle německého ministra podkopává důvěru lidí i finančních trhů ve společnou měnu. Požaduje proto zavedení systému automatických sankcí, které by je k reformám donutily.

„Řecká vláda musí vědět, že plánované pomoci budou závislé na tom, že se Řecko bude samo angažovaně reformovat,“ uvedl Rösler, podle něhož tabu nesmí být ani odebrání hlasovacího práva v EU. Řízená insolvence by byla až poslední možností a podílet by se na ní měli i soukromí věřitelé.

S názorem vicekancléře se shoduje například Německý institut pro hospodářský výzkum (DIW). „V zásadě je to správná cesta,“ řekl agentuře Reuters ekonom DIW Ferdinand Fichtner, podle něhož je vzhledem k výši řeckých dluhů jejich splacení nerealistické. Řízený bankrot Řecka by podle něj nebyl krokem proti aténské vládě, ale nejlepším řešením pro všechny, i když s rizikem pádu některých bank.

Německo pracuje i na scénářích řeckého vystoupení z eurozóny

Röslerovo vyjádření koresponduje s informacemi časopisu Der Spiegel, podle nichž německé ministerstvo financí studuje možné dopady bankrotu Řecka a vypracovává různé scénáře vývoje, včetně toho, že by Řecko opustilo eurozónu a znovu zavedlo drachmu. Ministerstvo ale odmítlo tyto informace komentovat. Vyloučení Řecka z eurozóny není legálně možné, Atény by o to musely samy požádat.

„Nic, co pomůže zachránit euro, nesmí být tabu. Při konečném posuzování tak nelze vyloučit ani to, zda Řecko bude muset, nebo bude chtít, eurozónu opustit,“ uvedl Christian Lindner, generální tajemník vládních svobodných demokratů (FDP), jejichž předsedou je Rösler.

Poslední koaliční strana, bavorští křesťanští socialisté (CSU), se chystají na svém podzimním sjezdu hlasovat o návrhu, který by umožňoval státy se škodlivou rozpočtovou disciplínou z měnové unie vyloučit.

Řecku vydrží peníze už jen několik týdnů

Řecku vydrží podle tamního ministerstva financí peníze na provoz jen do příštího měsíce. Potvrdily se tak obavy, že Řecko nutně potřebuje získat peníze z finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, jinak bude nuceno vyhlásit platební neschopnost.

Sílí ale kritika, že Řecko není schopné dostatečně prosazovat slíbené reformy, proto není vyloučené, že nedostane další tranši pomoci. Tento měsíc mělo Řecko získat osm miliard eur (196 miliard korun).

Řecká vláda v neděli rozhodla o nové, mimořádné dani z realit, která má zajistit potřebné peníze pro splnění cíle rozpočtového deficitu, jedné z hlavních podmínek k uvolnění dalších peněz z pomoci.

Odborový svaz zaměstnanců energetické společnosti PPC ale dnes pohrozili blokováním výběru daně. Její výběr se má uskutečnit v rámci plateb domácností za elektřinu a PPC kontroluje více než 90 procent maloobchodního trhu s elektřinou v zemi.