Řecku nabízí pomoc s imigranty dvacet zemí, včetně Česka

Uprchlický tábor v řeckém Idomeni

Uprchlický tábor v řeckém Idomeni Zdroj: ctk/ap

Už dvacet členských zemí EU nabídlo své experty k realizaci páteční unijní dohody s Ankarou o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Novinářům to řekl mluvčí komise Margaritis Schinas, který mezi nimi následně jmenoval také Českou republiku.

Celkem dvacet zemí unie tak podle mluvčího reagovalo na sobotní žádost unijní agentury Frontex a Evropského podpůrného azylového úřad (EASO) a dalo jasně najevo připravenost pomoci, včetně konkrétních počtů nabídnutých osob. „Týká se to především expertů na problematiku azylu, návratové politiky, readmise a policejních důstojníků,“ vypočetl Schinas s tím, že ochotu přispět dalo najevo i osm zbývajících zemí unie.

Na základě páteční dohody mezi osmadvacítkou a Tureckem mají být Ankaře vráceni v zásadě všichni migranti, kteří od nedělního rána dorazili či dorazí na řecké ostrovy v Egejském moři.

Za každého syrského občana mezi nimi slíbila EU na své území přesídlit jiného syrského uprchlíka z Turecka s právem na mezinárodní ochranu. Nová pravidla platí od nedělního rána a mají být jasným vzkazem migrantům, že náročná a nebezpečná cesta přes Egejské moře se nevyplácí. Přesto od neděle na ostrovy dorazilo 1662 osob.

Proces si vyžádá tisíce lidí

Řekové musí podle dohody také u nově příchozích každou podanou žádost o azyl individuálně posoudit. Unijní právní experti ale tvrdí, že prakticky všechny bude možné - poté, co Řecko a Turecko rychle upraví své právní systémy - vracet zpět. Do té doby nebude o žádostech rozhodováno, uvedl mluvčí komise. Jako datum, kdy by tento proces mohl začít, se nejčastěji stále uvádí 4. duben.

Právě potřeba výrazně posílit a zrychlit dosud zjevně nepříliš nefunkční řecký azylový systém je slabina, na kterou od summitu EU poukazují kritici plánu.

Evropská komise už v sobotu uvedla, že realizace plánu bude vyžadovat asi 4000 lidí z Řecka, dalších členských zemí a unijních agentur. Jde o stovky těch, kdo žádosti posuzují, soudce, kteří mají řešit odvolání neúspěšných žadatelů, překladatele, ale také policisty a vojáky.

Osm lodí pro migranty

Schinas jako příklad uvedl, že Německo nabídlo 100 expertů a 200 policistů, podobná nabídka přišla z Francie. Podle twitterového účtu nadcházejícího slovenského předsednictví EU nabídla Bratislava stovku policistů.

Také Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky, který dnes o závěrech summitu EU z minulého týdne informoval vládu, připraveno Řecku poskytnout úředníky a policisty. Věc je nyní v kompetenci ministerstva vnitra, uvedl také Sobotka, podle něhož bude záležet na konkrétní poptávce Atén a Bruselu.

Dopravu vracených migrantů má zajistit osm plavidel, každé s kapacitou asi 300 až 400 lidí, a několik desítek autobusů přímo na ostrovech. Je také třeba výrazně zvýšit kapacity přijímacích zařízení pro migranty, kteří v nich budou muset mít do doby, než budou posláni zpět.