Řecký ministr: Zavření hranic v Řecku vyvolá humanitární krizi

Janis Muzalas

Janis Muzalas Zdroj: ctk

Uzavření hranic na Balkán by podle řeckého ministra pro migraci Janise Muzalase vyvolalo velkou humanitární krizi v Řecku a příliv uprchlíků do Evropy by to stejně nezastavilo. Ministr řekl německému deníku Handelsblatt, že uprchlíky lze zastavit jedině ukončením občanské války v Sýrii. O to by měla Evropská unie usilovat, stejně jako o řešení humanitární krize v Libanonu, Jordánsku a Turecku.

„Je to jediný způsob, jak můžeme krizi překonat. Zavírání hranic nepomůže,“ řekl ministr v rozhovoru, který vyšel před bruselským summitem EU. Nejnověji Makedonie vybudovala dvouřadý plot s ostnatým drátem na své hranici s Řeckem v místě, kudy migranti nejčastěji přecházejí mezi oběma zeměmi při své cestě do západní Evropy.

„Pokud se teď hranice uzavřou, způsobí to velkou humanitární krizi v Řecku,“ varoval ministr. Podle něj bylo dosud pouze 430 uprchlíků přemístěno v rámci unijního přerozdělovacího mechanismu, jehož cílem je relokace alespoň 160 tisíc uprchlíků z Řecka a Itálie.

Pokud se teď hranice uzavřou, způsobí to velkou humanitární krizi v Řecku

Rozmísťování běženců na základě kvót však odmítají země visegrádské skupiny - tedy Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko - které místo toho prosazují posílení ostrahy hranic balkánských zemí s Řeckem v případě, že selžou pokusy o omezení počtu uprchlíků připlouvajících do Řecka z Turecka.

I předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že EU musí zlepšit ochranu svých vnějších hranic, což vyžaduje zvýšené úsilí ze strany Řecka i pomoc této zemi od jejích partnerů v EU. Muzalas ale řekl, že Řecko své hranice chrání a provádí „nejlepší možné kontroly“ na zemi i na moři. Zdůraznil také, že evropská agentura pro ochranu vnějších hranic EU Frontex sice má v oblasti řeckých ostrovů 700 lidí, ale Atény žádaly o 1800.