Řecký parlament probírá reformy. Projdou-li, vláda začne jednat s věřiteli

řecký ministr financí Euclid Tsakalotos (vlevo) a premiér Alexis Tsipras

řecký ministr financí Euclid Tsakalotos (vlevo) a premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Poslanci v Řecku zahájili jednání o druhém balíku reforem, které si vyžádali mezinárodní věřitelé jako podmínku poskytnutí další finanční pomoci zadlužené zemi. Ministr financí Euklidis Tsakalotos označil hlasování v projevu k poslancům za "klíčové" a vyzval je ke schválení reforem, aby vláda mohla v pátek začít jednat s věřiteli.

Hlasování, pro které je vyhrazena hodina, má začít kolem 23:00 SELČ. Nová legislativa se týká zejména modernizace státní správy, včetně urychlení soudních řízení a prosazení pravidel pro ozdravení bank.

Původně se přitom dnes mělo hlasovat i o reformě penzijního systému a zrušení daňového zvýhodnění pro řecké zemědělce. Zejména proti druhé z reforem se ale postavila řada poslanců z venkovských regionů z vládní koalice i opoziční Nové demokracie.

Tváří v tvář masivnímu odporu pak Tsiprasova vláda návrh z pořadu jednání stáhla. Mluvčí aténské vlády už ale v úterý uvedla, že zrušení daňových výhod pro zemědělce není podmínkou pro zahájení rozhovorů s věřiteli o další finanční pomoci zadlužené zemi. Odborová centrála řeckých státních zaměstnanců ADEDY ohlásila na dnešek demonstraci před sídlem parlamentu.

Podle agentury Reuters se neočekává, že by druhý reformní balík vzbudil takový rozkol ve straně premiéra Alexise Tsiprase jako první sada reforem, která minulý týden prošla jen díky hlasům opozičních poslanců.

Pierre Moscovici, eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, je přesvědčen, že druhý balík reforem řeckým parlamentem projde. V Bruselu novinářům připomněl, že už začala intenzivní vyjedávání o přesné podobě nového záchranného programu pro Řecko. Úspěšný konec rozhovorů, na nichž se podílejí také experti věřitelských institucí, očekává Moscovici ve druhé polovině srpna.

Hlasy opozice budou zapotřebí i nyní

Přesto se ale i dnes bude muset podle světových médií Tsipras spolehnout na podporu opozice. „Snažíme se ale, aby nebylo tolik odpůrců (z řad vládních poslanců),“ řekl v řecké televizi ministr zdravotnictví Panajotis Kurumblis z vládní strany Syriza s poukazem na minulé hlasování, kdy se proti Tsiprasovi postavilo 39 vládních zákonodárců. Premiérova strana a její koaliční partner mají 162 poslanců ve 300členném parlamentu.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun) podmíněném ekonomickými reformami a úspornými opatřeními.

V pondělí do Řecka dorazily první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Atény peníze využily k úhradě splátek Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Náš člověk v Parze: Řekové nejsou líní ani chamtiví