Řecký premiér rezignoval, o slovo se hlásí opozice

Řecký premiér Alexis Tsipras oznamuje svou rezignaci prezidentovi  Prokopiosovi Pavlopulosovi

Řecký premiér Alexis Tsipras oznamuje svou rezignaci prezidentovi Prokopiosovi Pavlopulosovi Zdroj: ctk/ap

Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil, že podává s vládou demisi, aby se obyvatelé země mohli znovu vyjádřit o dalším směřování země. Zadlužené Řecko, jemuž eurozóna tento týden schválila nový záchranný program, tak letos pravděpodobně čekají již druhé předčasné volby. Opozice ale hodlá využít svého práva sestavit vládu.

Tsipras se již sešel s prezidentem Prokopiosem Pavlopulosem a rezignaci mu oficiálně oznámil. Zároveň ho požádal o vyhlášení předčasných voleb na nejbližší možný termín.

Odstupující levicový premiér, jenž se dostal do čela vlády po volebním vítězství v lednu, přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů, ani dohody s mezinárodními věřiteli, kterou si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude podle něj nutné dodržet. Jejím konečným cílem je nezávislost země na věřitelích.

Tsipras v přímém televizním přenosu prohlásil, že hranice mandátu získaného v lednu byly nyní překonány. Voliči prý musejí nyní posoudit, zda je nynější dohoda dostatečná k tomu, aby zemi vyvedla ze závislosti na vnější pomoci provázené tvrdými ekonomickými reformami.

Po dohodě o záchranném programu má řecký lid podle Tsiprase nyní rozhodnout, který z politiků je nejvhodnější k tomu, aby co nejlépe vyjednal snížení obřích řeckých dluhů a provedl hluboké reformy v zemi. „Jsem hrdý na boj, který jsem vedl. Evropa již není stejná jako dřív. Moje svědomí je čisté,“ řekl svým spoluobčanům z televizních obrazovek.

Řecká média o předčasném hlasování spekulovala již několik dní v souvislosti se zuřícím vnitrostranickým bojem ve vládní levicové straně SYRIZA kvůli přijetí nového mezinárodního záchranného programu pro Řecko. Program nutí zemi ke zvyšování daní a snižování výdajů zejména v důchodovém systému, což rezolutně odmítá velká část vládních poslanců.

Volby co nejdříve

Také přes odpor koaličních Nezávislých Řeků se Tsiprasově vládě podařilo prosadit požadované reformy jen s pomocí hlasů opozice, což bylo podle řeckých sdělovacích prostředků dlouhodobě neúnosné. Premiérovi tak nezbývá, než se vzbouřenců ve vlastní straně zbavit tím, že už je nezařadí na volební kandidátky a že nacionalisty vymění za nové koaliční partnery mezi proevropskými středovými stranami, pokud nezíská nadpoloviční většinu v parlamentu.

Předčasné volby by se měly konat co nejdříve. „Chceme je uspořádat 20. září,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj po jednání Tsiprase s poradci.

Nejprve opozice

Tsiprasovi se podařilo udržet slušnou popularitu, přestože byla jeho vláda donucena navzdory původní bojovné rétorice podrobit se požadavkům mezinárodních věřitelů. To mu dává naději na opětovné vítězství ve volbách a tedy i na udržení premiérského křesla.

Není přitom jisté, zda k předčasným volbám dojde. Tsiprasův kabinet totiž nevydržel vládnout ani rok. To podle řecké ústavy znamená, že ještě před předčasnými volbami musí šanci na sestavení nové vlády dostat opozice. Každá ze tří nejsilnějších protivládních stran ale na pokus o zformování nového kabinetu dostane jen tři dny. Jak první přijde na řadu konzervativní Nová demokracie, po ní radikální Zlatý úsvit.

Předseda Nové demokracie Evangelos Meimarakis již oznámil, že této ústavní možnosti hodlá využít. „Využiji všech možností, a to ze dvou důvodů,“ upozornil Meimarakis. „Za prvé abychom viděli, zda řešení přinese stávající parlament. Za druhé uvidíme po volbách, s kým bude Tsipras vládnout, pokud opět bude první,“ prohlásil šéf řeckých konzervativců.

Šéf Nové demokracie také obvinil Tsiprase z účelového lhaní a z toho, že podvádí voliče, stranické druhy a také evropské partnery. Volbami prý Tsipras chce vyřešit vnitrostranickou krizi.