Řekové hlásí dobrou turistickou sezonu

Aténská Akropole

Aténská Akropole Zdroj: CC BY 2.0: Arian Zwegers

Řekové mají vzácně důvod k radosti. Očekává se, že jejich příjmy z letošní turistické sezony meziročně vzrostou o deset procent, a dosáhnou tak jedenácti miliard eur. Někteří optimisté věří, že se konečná částka ještě více přiblíží k rekordu z roku 2008, kdy dovolenkáři v zemi nechali 11,6 miliardy eur.

„Naší ambicí bylo přilákat letos sedmnáct milionů návštěvníků a vše nasvědčuje tomu, že jsme toho dosáhli, možná ještě tuto metu překročili,“ řekl Deutsche Welle byznysmen a šéf turistické asociace Andreas Andreadis. Loni přitom moře a památky přilákaly do tradiční destinace 15,5 milionu hostů.

Letos přijelo zřejmě o patnáct procent Němců více než loni, počet Ukrajinců se zdvojnásobil, zajímavou skupinu v současnosti představují i Turci. Pokud by se potvrdily nejvyšší odhady příjmů, znamenalo by to rovněž trend růstu útrat na hlavu, za který by Řekové měli asi nejvíce poděkovat Rusům.

Sami Řekové turismus v poslední době příliš nepěstují, příjmy od nich se odhadují na 1,5 miliardy. Podle průzkumů musí až šedesát procent domácích kvůli finančním problémům jakoukoli dovolenou oželet.

Byty v Aténách za polovinuByty v Aténách za polovinu

Řecku nyní nahrává neklid v arabských zemích, a tak se očekává pokračování příznivého trendu. Příliv návštěvníků může napomoci ekonomickému oživení, cestovní ruch se nyní podílí na HDP země téměř z pětiny. Tuto naději chovají hlavně politici, ekonom Thanassis Mavridis ale varuje před přehnanými očekáváními. „Turistický boom je správná zpráva ve správnou chvíli, ale jistě není důvod skákat a oslavovat,“ míní.

Podle něj je navíc třeba se více přičinit o další rozvoj odvětví. Podotýká, že se sice často hovoří o prodloužení sezony, zatím však bezvýsledně. Nevyužitý potenciál vidí také na trhu s prázdninovými apartmány. „Kvůli právní nejistotě pro potenciální vlastníky bytů se mnozí investoři bojí v Řecku nakupovat majetek. Španělsko a Turecko jsou s tím mnohem dál, obě země už cizincům prodaly velké množství nemovitostí,“ uzavírá.

Samotná vláda vidí další příležitosti například v pasažérech luxusních lodí. Plánuje proto upravit přístav Pireus, aby v něm vznikla tři nová kotviště pro největší plavidla nové generace. Připravuje tendr na jejich výstavbu, jejíž cena se má vyšplhat na 120 milionů eur.