Řekové mají peníze. Našli zlatý poklad z roku 2008

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Vláda Jorgose Papandrea, která licituje s věřiteli o odvrácení státního bankrotu, našla zlatou žílu. A to doslova. Jde o zapomenutou rezervu drahého kovu v hodnotě 1,5 miliardy eur zaparkovanou ve stabilizačním fondu jisté banky. Fond byl založen na podzim 2008, kdy vypukla finanční krize.

Cenný objev vysvětluje, proč přijaly Atény se stoickým klidem úterní rozhodnutí ministrů financí o odložení další tranše z loňského záchranného balíku ze října na listopad. Všeobecně přitom platilo, že pokud nepřijde hotovost do poloviny tohoto měsíce, budou Řekové bez peněz a zkrachují.

„Peníze na výplaty a důchody máme. Do půlky listopadu, žádný problém,“ uvedl bez bližších podrobností ministr financí Evangelos Venizelos. Pikantní je na „zlatém příběhu“ i to, že se neví, zda na žluté cihly přišli místní lidé, nebo cizinci. Konkrétně zahraniční inspektoři, kteří v Aténách zjišťují, jak kabinet šetří. Znalci řeckých poměrů se přiklánějí spíše k variantě číslo dvě a nevylučují ani další podobná překvapení.

Řekové nejprve stávkovali, pak se porvali

Nejprve náměstí jak po vymření, osiřelá nádraží, prázdné haly na letištích. Posléze vládní budovy, slzný plyn, desítky zraněných. To byl obrázek včerejšího Řecka, jehož obyvatelé znovu vyrazili do ulic na protest proti úspornému programu své vlády. Nepokoje tentokrát nezachvátily pouze Atény, třebaže tam byly demonstrace nesilnější, ale také jiná řecká města.

V metropoli napadla na centrálním náměstí Syntagma skupina mladých lidí policisty kameny. Mnozí si pomohli k „munici“ vytržením mramorových dlaždic. Policisté se začali bránit slznými granáty a pustili se do pronásledování výtržníků. „Kolemjdoucí vytáhli z potyčky zakrváceného muže, další rozzuření Řekové se mezitím vrhli na sídla státních úřadů, u nichž zdemolovali dveře,“ vylíčil vřavu zpravodaj agentury Reuters.

Opět v ulicích. Nepokoje tentokrát nezachvátily jen Atény, ale také další řecká městaOpět v ulicích. Nepokoje tentokrát nezachvátily jen Atény, ale také další řecká města|reuters

Pozorovatelé se však shodli, že boje nebyly tak intenzivní jako střety v průběhu července. V Aténách dalo najevo nevoli s domácími politiky zhruba 16 tisíc lidí, v Soluni asi o šest tisíc méně.

Násilnostem předcházela stávka veřejného sektoru, která ochromila od úterní půlnoci letecké spojení helénské republiky se světem. Jen v Aténách bylo zrušeno více než 400 letů. Od stejné hodiny nejezdily ani vlaky, řidiči autobusů vysadili ráno a večer na tři hodiny. Nepracovalo se ani na úřadech, ve státních podnicích a ve školách. Doktoři ošetřovali pouze naléhavé případy. Utichla i státní zpravodajská agentura ANA.

Vláda však zůstává neoblomná, nutí ji k tomu nesmlouvavý postoj věřitelů z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Ještě letos má jít do nucené rezervy za 60 procent platu 30 tiŘekové síc úředníků, v následujících měsících chce kabinet ušetřit dalších 6,5 miliardy eur. Ředitel evropské divize MMF Antonio Borges považuje ekonomickou mizérii Řecka za tak špatnou, že si žádá přepracování druhého záchranného balíku. Na něm, s novinkovou účastí soukromého sektoru, se dohodla eurozóna na summitu v červenci.

Fond počítá s nákupy obligací

Mezinárodní měnový fond oznámil, že je připraven zapojit se do nákupů státních dluhopisů problémových periferních ekonomik. Chce tak pomoci eurozóně s řešením dluhové krize a obnovit důvěru trhů, uvedl včera web listu Financial Times. Pro nákup obligací, který dosud prováděla ECB a ujme se ho navýšený Fond finanční stability, zřídí MMF speciální nástroj, uvedl evropský šéf Antonio Borges.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.