Řekové se po pauze vrátili do ulic, protesty provázelo násilí

demonstrace v Řecku

demonstrace v Řecku Zdroj: ctk

Řecká vláda Antonise Samarase čelila první generální stávce od svého vzniku. Až sedmdesát tisíc lidí pochodovalo k parlamentu, aby vyjádřilo nespokojenost s novými úspornými opatřeními. „Nepodřídíme se trojce (věřitelů), EU a MMF pryč,“ skandovali.

Proti mladým výtržníkům, kteří házeli kameny a zápalné lahve, zasáhla policie slzným plynem. Odhaduje se, že šlo o největší demonstraci od března 2011. Stávkou zřejmě začaly kabinetu těžké časy, protesty se podle odborníků nejspíš budou stupňovat.

Akce zasáhla chod škol, nemocnic, úřadů, obchodů a komplikovala dopravu. „Včera vyšli do ulic Španělé, dnes my, zítra Italové a pozítří všichni lidé v Evropě,“ řekl shromážděným lidem Jorgos Harisis z odborového svazu ADEDY.

Nespokojení Řekové se bouří proti návrhu škrtů ve výši 11,5 miliardy eur běŘekové hem příštích dvou let. Plán ministerstva financí schválil premiér v předvečer stávky. Šetření, jež je podmínkou k tomu, aby Atény dostaly další tranši z mezinárodní pomoci, se dotkne platů i penzí. Vláda rovněž plánuje posunutí důchodového věku na 67 let.

Kromě snižování výdajů hodlá Samaras dvě miliardy eur získat zvýšením daní. Chce snížit nezdanitelnou částku u živnostníků, kteří pravidelně vykazují mnohem nižší příjmy než zaměstnanci. Jsou tak považováni za největší zdroj daňových úniků.

Čtěte také:

Řecko ochromila celodenní stávka, očekávají se demonstrace

„Eurodeštník snů“ chystá první palbu

Není práce: vzdělaní Řekové umývají záchody ve Švédsku

Podle nedávného průzkumu je více než 90 procent Řeků přesvědčeno o tom, že nové škrty jsou nespravedlivé a zatíží nejchudší. Odbory chtějí zůstat v eurozóně, ale nesouhlasí s plněním všech závazků. Vzkazují premiérovi, aby více zdanil bohaté a posvítil si na movité neplatiče daní.

Někteří analytici míní, že životnost vlády bude záviset na schopnosti vyjednat odklad pro plnění podmínek věřitelů. Podle Reuters se ale nemůže Evropská unie s Mezinárodním měnovým fondem shodnout na tom, zda dát Řecku více času, nebo mu odpustit část dluhů.

Další útoky proti imigrantům

Nespokojenost a horšící se ekonomické podmínky Řeků se neprojevují jen násilnostmi, za nimiž stojí levicoví extremisté, ale také vybíjením zlosti na přistěhovalcích. V centru Atén včera skupina dvaceti až třiceti lidí napadla obchody vedené imigranty. Poškozeno bylo také centrum tanzanské komunity v metropoli. Svědci navíc tvrdí, že policie se nesnažila útokům zabránit. Podle některých zdrojů to dokazují i kamerové záběry. Podobné činy nejsou v poslední době výjimečné, minulý měsíc proti nim přistěhovalci demonstrovali.