Renzi Camerona nepřesvědčil, Británie dál odmítá uprchlické kvóty

Zachránění migranti

Zachránění migranti Zdroj: ctk

Italský premiér Matteo Renzi na schůzce v Miláně nepřesvědčil svého britského kolegu Davida Camerona, aby Londýn souhlasil s migračními kvótami pro celou Evropskou unii, jimiž by také Británie ulehčila Itálii zaplavené desítkami tisíc běženců z Afriky. Cameron naproti tomu seznamoval Renziho se svým plánem na reformu pravidel Evropské unie ve prospěch britských zájmů, například v oblasti omezení přistěhovalectví z ostatních zemí unie.

Renzi musel podle agentury ANSA konstatovat, že oba mají „různé názory“ na otázku dobrovolnosti v přijímání uprchlíků ze Středomoří, tedy na přerozdělení migrantů do všech zemí EU podle pevně stanovených kvót. Ty odmítá nejméně deset zemí EU, včetně Česka. Oba premiéři se nicméně shodli na tom, že „problém to není jen italský“.

Podle italského serveru Il sole 24 ore Cameron přislíbil pomoc britského námořnictva a tajných služeb, které mají přispět k pronásledování pašeráků lidí. S Renzim se také shodl na potřebě komplexnějšího řešení v podobě přijetí programu pomoci severní Africe, který by ji pomohl stabilizovat. Znamená to, že se má EU zasadit o ukončení politického chaosu v Libyi, aby bylo možné přesun migrantů regulovat již tam.

„Naprosto souhlasíme s tím, že potřebujeme globální přístup ke vzniku nové vlády v Libyi, která bude pronásledovat zločinecké organizace,“ citovala ANSA Camerona. „Musíme spolupracovat s vašimi zpravodajskými službami na Sicílii, kam umístíme lidi a zdroje, aby se pokusili přerušit vazby mezi těmi, kdo se snaží překonat Středozemní moře,“ dodal britský premiér.

Renzi: EU nemá bez Británie budoucnost

Cameron také přesvědčoval Renziho z britské perspektivy o „důležitosti reforem a změn v Evropě“ a o potřebě „spravedlivé hospodářské soutěže a pružnosti“.

„Myslíme si, že Evropa bez Spojeného království jakožto klíčového partnera nemá budoucnost,“ řekl Renzi po setkání s Cameronem. Podotkl také, že spolupráce s Británií a pod Cameronovým vedením je mnohostranná a že všechny čeká „velmi intenzivní období“.

Cameron usiluje o vyjednání nových podmínek členství své země v evropské osmadvacítce. Referendum o budoucnosti Británie v EU voličům slíbil uspořádat nejpozději do konce roku 2017.

Migranti jsou ochotní riskovat cokoli za lepší život v Evropě