Renzi: Řecko může dosáhnout dohody o dluhu

Italský premiér Matteo Renzi s řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem

Italský premiér Matteo Renzi s řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem Zdroj: ctk/ap

Řecko by mohlo dosáhnout s Evropou dohody ohledně svého dluhu, řekl italský premiér Matteo Renzi. Po schůzce s řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem ale poukázal na nutnost reforem a řekl, že „na některá témata panují rozdílné názory“. Představitelé nové řecké vlády cestují po klíčových evropských zemích, kde hledají podporu pro svůj plán zmírnění dluhové zátěže z úvěrů, na něž se Řecku složily země eurozóny.

„Pevně věřím, že existují podmínky pro to, aby Řecko a evropské instituce našly vzájemnou shodu,“ řekl Renzi. Zároveň ale podotkl, že „všechny země eura musejí uskutečňovat své reformy“.

„Chceme podat Řecku ruku, to ale neznamená, že budeme vždy tvrdit, že má pravdu,“ uvedl Renzi. Dodal, že o podrobnostech řeckého plánu na snížení dluhové zátěže s Tsiprasem nediskutoval. Itálie si ale podle něj tyto návrhy vyslechne, až je Atény předloží evropským institucím.

Tsipras se snažil své evropské partnery ujistit, že Atény nechtějí Evropu svými návrhy rozdělit a že si poslechnou i jiné návrhy. Řecko chce podle něj změnu dohody o dluhu zejména proto, aby evropští daňoví poplatníci nedávali Řecku nové půjčky jen proto, aby mohlo splácet předešlé dluhy. „Evropští občané a věřitelé by se nové řecké vlády neměli bát. Měli by se čeho bát jen v případě pokračování současné bezvýchodné politiky, která vede k vršení dluhů a k jejich splácení novými půjčkami,“ řekl Tsipras.

Nevyhnutelné reformy

Na návštěvě Říma byl s Tsiprasem i jeho ministr financí Janis Varufakis, který se sešel s italským ministrem hospodářství Pierem Carlem Padoanem. Italský ministr po setkání zdůraznil, že Řecko dostane svůj dluh na zvládnutelnou úroveň jen tak, že s pomocí strukturálních reforem dosáhne silného ekonomického růstu. „Důraz na růst je rozhodující pro zajištění udržitelnosti řeckého dluhu,“ řekl.

Řecký ministr uvedl, že jeho schůzka s Padoanem byla „užitečná a konstruktivní“ a že se zabývala „všemi parametry důležitými pro finanční stabilitu v eurozóně“. Dodal, že ve středu se setká s činiteli Evropské centrální banky a ve čtvrtek pojede do Berlína na setkání se svým německým protějškem Wolfgangem Schäublem.

Varufakis v pondělí ustoupil od původního požadavku své vlády na odpis části řeckého dluhu u zemí eurozóny a navrhl zmírnit dluhovou zátěž Řecka výměnou současného dluhu za dluhopisy vázané na ekonomický růst. Jeho návrh výrazně posílil řecké akcie a dluhopisy, což se příznivě odrazilo i na burzách v západní Evropě a v USA. U činitelů eurozóny v Bruselu se však návrh setkal se skeptickými reakcemi.

Merkelová mlčí

Řecko by mělo uzavřít dohodu s mezinárodními věřiteli nejpozději do konce června. Jinak nebude mít peníze na to, aby vyrovnalo červencové a srpnové splátky dluhopisů v hodnotě kolem sedmi miliard eur (194 miliard korun).

Německá kancléřka Angela Merkelová zatím nové návrhy Řecka komentovat odmítla. Uvedla jen, že nová řecká vláda funguje teprve pár dní a že její pozice zřejmě ještě není ustálená.

Vláda radikálně levicové strany premiéra Alexise Tsiprase po svém nástupu minulý týden vyděsila věřitele a investory trváním na předvolebním slibu odepsat část dluhu a odstoupit od dohod s mezinárodními věřiteli, jejichž peníze drží Řecko nad vodou. Nová vláda okamžitě zrušila některá úsporná opatření a zastavila plány privatizace a dalších dohodnutých reforem.