Renzi tlačí na změnu azylové politiky EU, vyhrožuje "plánem B"

Matteo Renzi

Matteo Renzi Zdroj: ctk

Itálie vystupňovala volání po změně azylové politiky v Evropské unii. Učinila tak podle agentury Reuters v době, kdy sousední státy zpřísnily hraniční kontroly a vracejí zpět imigranty do Itálie. Řím pohrozil blíže neupřesněnými jednostrannými opatřeními.

Italský premiér Matteo Renzi vyzval ke změně pravidel, podle kterých se v rámci EU má většina žadatelů o azyl vracet z místa zachycení do země, kterou do unie vstoupili. Hodlá o tom jednat s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a britským premiérem Davidem Cameronem při jejich návštěvě Itálie v nadcházejícím týdnu.

„Pokud země unie zvolí solidaritu, tak je to dobře. Pokud nikoli, máme připravený plán B, který by ale poškodil Evropu (EU),“ řekl Renzi v rozhovoru s milánským deníkem Corriere della Sera. Plán B přitom neupřesnil.

máme připravený plán B, který by ale poškodil Evropu


V jiném rozhovoru dnes italský ministr vnitra Angelino Alfano vyzval evropské země, aby přijali více běženců, kteří se dostali do Itálie především z Libye. Také by se podle něj měla vytvořit v Libyi střediska, která by určovala oprávněné žadatele o azyl a ostatní posílala domů.

Schengenská dohoda umožňuje volný pohyb osob mezi většinou zemí EU. Avšak Rakousko a Francie v posledních dnech posílily hraniční kontroly na hranicích s Itálií. Nepouštějí do svých zemí imigranty, kteří se pak vracejí do italského vnitrozemí. Stovky jich pak například přespávají na nádražích v Římě a Miláně.

Rakušané omezili vydávání víz

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v sobotu oznámila, že její země přestala vyřizovat žádosti o azyl s cílem tlačit na státy EU, aby více pomáhaly v přebírání přistěhovalecké vlny na starý kontinent. Vyzvala evropské partnery ke stanovení kvót pro přijímání imigrantů.

Podle diplomatů v Bruselu ale hrozí, že systém kvót nebude v nejbližší době možné prosadit pro široký odpor v unii 28 států. Proti se staví 10 zemí EU včetně Česka. Projevy ze strany italských představitelů a jiných evropských představitelů svědčí o narůstajícím napětí kolem přistěhovalecké politiky v EU. Unijním zemím je přitom už zatěžko udržet společný postoj k jiným problémům, především ke krizím v Řecku a na Ukrajině, poznamenal Reuters.

Evropská komise nedávno požádala členské státy, aby se postaraly o desetitisíce žadatelů o azyl, kteří přijeli do Itálie. Státy však nejsou zajedno. Itálie podle agentury AFP doufá, že se jí podaří prosadit své požadavky na summitu EU 25. června.