Republikáni cítí šanci na ovládnutí Kongresu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama, zažívající dramatický pokles popularity, se do kampaně před dnešním hlasováním o složení Kongresu raději příliš nezapojoval. O to víc se o něm ale mluvilo. Šéf Bílého domu je teď považován za brzdu volebních snah demokratů. Průzkumy tak naznačují, že republikáni by mohli ovládnout obě komory zákonodárného sboru.

„Až na pár historických výjimek ztrácí strana v Bílém domě ve volbách uprostřed (prezidentského) termínu podporu,“ řekl BBC politolog z univerzity v Riverside Shaun Bowler. Pozornost se upírá k souboji o Senát, kde republikáni k zajištění převahy potřebují posílit o šest křesel. Pokud je získají, nebude mít Obama poprvé od nástupu do funkce podporu ani jedné komory. Čekaly by ho tak legislativní problémy i obtíže se jmenováním úředníků a soudců.

Obamovu práci dnes schvaluje jen něco přes 40 procent Američanů, republikáni se tak snaží z hlasování učinit referendum o jeho politice. „Toto je pro Ameriku skutečně poslední šance vynést rozsudek nad Obamovou administrativou a její politikou,“ agitoval někdejší prezidentský kandidát Mitt Romney.

Den voleb a plebiscitů
V dnešních volbách se bude hlasovat o obsazení všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů. V Senátu se vymění třetina osazenstva, tedy 33 mandátů ze stovky, navíc se bude bojovat o tři uvolněná místa. Velmi napjatý souboj se očekává v desítce států, například na Aljašce, v Coloradu nebo Kentucky. Kromě toho se dnes rozhodne o 38 guvernérech států a teritorií a zákonodárných sborech 46 států. V mnoha městech se rovněž budou volit starostové. Některé státy navíc čekají referenda o zvýšení minimální mzdy, různých stupních legalizace marihuany, potratech a prodeji zbraní.

Zlepšující se stav hospodářství a klesající nezaměstnanost zatím moc nezabírají. „Průměrné reálné rodinné příjmy nešly nahoru od roku 2000 a Američané poprvé v historii pochybují o tom, zda budou mít jejich děti a vnoučata stejné příležitosti jako oni,“ podotýká volební analytik Charlie Cook.

Opozice Bílého domu se navíc vrací k tématu kontroverzní zdravotnické reformy. Pomáhá jí i strach z teroristické hrozby a eboly. Prezident dokonce ztrácí i tradiční voliče – mladé lidi, ženy a Hispánce, kteří mu vytýkají nedostatečný pokrok v imigrační reformě. Demokraté doufají, že se mu podaří udržet alespoň černošský elektorát.

Republikánské vítězství však může být dvousečné. Pokud ovládnou Kongres a ponesou větší zodpovědnost, může se jim to vymstít v prezidentském klání v roce 2016.