Republikánské primárky na Floridě vyhrál podle očekávání Romney

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney podle očekávání výrazně zvítězil v republikánských primárkách na Floridě. Ve čtvrtém nejlidnatějším státě USA získal kolem 47 procent hlasů, zatímco jeho hlavní sok Newt Gingrich kolem 32 procent. Romney tím vyhrál druhé ze čtyř úvodních klání o republikánskou nominaci na prezidenta a v tuto chvíli je jeho jasným favoritem.

Čtyřiašedesátiletý Romney, který zatím měl na kontě jen úspěch v New Hampshire, nad bývalým předsedou Sněmovny reprezentantů Gingrichem vyhrál po ostré a trpké kampani plné osobních výpadů a vzájemného obviňování. Bývalému guvernérovi k vítězství podle průzkumů pomohl dobrý výkon v debatě televizní stanice CNN minulý čtvrtek. Významnou roli sehrál i fakt, že ve výdajích na kampaň svého soka přeplatil nejméně v poměru čtyři ku jedné.

Romney nakonec Gingrichovi oplatil porážku z předchozího hlasování v Jižní Karolíně. Gingrich tam 21. ledna získal 40,4 procenta oproti Romneyho 27,8 procenta. Na Floridu tak přijížděl na vítězné vlně. Bývalý guvernér se ale z prohry poučil, upravil svou kampaň a nakonec ve „slunečním státě“ slavil potřebný úspěch. Třetí na Floridě skončil bývalý senátor a vítěz prvního hlasování v Iowě Rick Santorum, čtvrtý byl kongresman Ron Paul.

Romney v projevu k voličům poděkoval Floridě za „velké vítězství“. Svou vítěznou řeč pak věnoval převážně kritice prezidenta Baracka Obamy. Obvinil jej, že za jeho vlády přišlo o práci a domovy více lidí než za kteréhokoliv jiného prezidenta v amerických dějinách. Zdůraznil, že díky svým zkušenostem z podnikání, ale i z vládnutí v Massachusetts to dokáže změnit. „Mé vůdčí schopnosti ukončí Obamovu éru a zahájí éru prosperity,“ řekl.

Florida byla dosud největším státem, kde republikánští uchazeči o Bílý dům soupeřili. V sázce tu byly hlasy 50 delegátů, kteří budou na konci srpna na sjezdu Republikánské strany v Tampě volit kandidáta, jenž se postaví Obamovi. Pro celostátní nominaci potřebuje kandidát 1143 delegátů z celkového počtu 2285. Romney v současnosti podle agentury AP má 71 volitelů, Gingrich 23, Santorum 13 a Paul tři.

Gingrich: Ještě zbývá 46 států

Bývalý šéf sněmovny Gingrich po porážce na Floridě přesto zůstal bojovný. Předstoupil před své příznivce s heslem, že ještě zbývá 46 států, v nichž se zatím nerozhodlo. Hlasování na Floridě podle něj definitivně ukázalo, že republikánské klání je soubojem dvou soupeřů. Sebe přitom označil za konzervativního a Romneyho za umírněného kandidáta. Zopakoval, že v žádném případě nehodlá svou kampaň ukončit.

Gingrich již před hlasováním na Floridě naznačoval, že by svou další účast v klání měl zvážit Santorum, aby se netříštily hlasy konzervativních voličů. Bývalý senátor ale po floridských primárkách dal najevo, že něco takového nemá v úmyslu. Nesplnila se navíc ani Gingrichova předpověď, že spolu se Santorumem na Floridě získá větší počet hlasů než Romney. Znamenalo by to prý, že republikáni si ve skutečnosti přejí konzervativního kandidáta.

Další zastávkou republikánského klání o nominaci na prezidenta bude v sobotu Nevada. Všeobecně se má za to, že by tu mormon Romney neměl mít problém přesvědčivě zvítězit vzhledem k velkému počtu voličů stejného vyznání. Silnou pozici by bývalý guvernér měl mít i v dalších únorových primárkách v Mainu, Coloradu, Minnesotě, Missouri, Arizoně a Michiganu. Gingrich tak může získat půdu pod nohama až v další televizní debatě, která se koná teprve na konci února. Tento měsíc tak pro něj bude složitý.