Republikánský slon kráčí Amerikou. A už neveze jen Mitta Romneyho

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Favoritovi republikánů pro prezidentské volby Romneymu začínají dýchat na záda jeho čím dál silnější konkurenti. Podle průzkumu by ale příští týden na Floridě měl hladce vyhrát.

Naděje evangelikánů se jmenuje Rick Santorum

Až přepočítávání hlasů Ricku Santorumovi přisoudilo vítězství v prvních republikánských primárkách v Iowě. Přestože v dalších státech propadl, před klíčovým hlasováním na Floridě si věří: „Porazil jsem Mitta Romneyho. Newt Gingrich porazil Mitta Romneyho. Myšlenka, že se konzervativci musí spojit, aby Romneyho porazili, neplatí. Konzervativci mají na výběr.“ Praví konzervativci podle něj samozřejmě volí jeho. Třiapadesátiletý bývalý pensylvánský senátor je zosobněním ideálního kandidáta pro pobožné evangelikánské voliče. Někdejší právník, kterému jeho žena Karen porodila osm dětí, má oproti umírněnému Romneymu a záletníkovi Gingrichovi neochvějně konzervativní názory. V americkém Senátu prosazoval, aby se teorie inteligentního designu učila jako legitimní vědecký názor ve školách.

Oddělení náboženství a veřejného života považuje za katastrofu a homosexuálové podle něj nemají ústavní právo na svůj styl života. Během vyšetřování sexuálních skandálů kněží v Bostonu prohlásil, že ho nepřekvapuje, že se tak děje právě v Bostonu, neboť toto město je kolébkou „politického a kulturního liberalismu“. Ultrakonzervativní názory mu vynesly podporu hnutí nespokojených krajně pravicových republikánů z Tea Party. Právě jejich podpora ho udržuje v hlavní trojici republikánských kandidátů.

Rick SantorumRick Santorum | ctk

Comeback Newta Gingriche ze zapomnění

Osmašedesátiletý Newt Gingrich je mistr nečekaných vzestupů, ale také strmých pádů. V prvních primárkách v Iowě skončil až čtvrtý. V Jižní Karolíně však senzačně porazil favorita Romneyho a sebevědomě jede na Floridu: „Mým úkolem na Floridě je přesvědčit, že jsem jediný kandidát, který dokáže porazit Obamu v předvolebních debatách.“ Kariéra Gingriche skončila vlastně už v roce 1998. Tehdy se neslavně poroučel z postu republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů poté, co dovedl stranu k několika tragickým prohrám.

Předtím zažil ale raketový vzestup. Když přišel jako kongresman Georgie v roce 1979 do Washingtonu, hodně lidí se mu smálo. Jeho podivné nápady mu vynesly mnoho nelichotivých přezdívek, po jeho úvaze o těžbě na Měsíci se mu začalo říkat Newt Skywalker. Přesto dokázal v roce 1994 vymyslet před volbami úspěšnou strategii Smlouva s Amerikou, která straně vynesla historickou většinu ve Sněmovně reprezentantů. Po sérii přešlapů, etických prohřešků a pokuty za daňové úniky však v roce 1998 zmizel potupně z očí. Nepravděpodobný prezidentský kandidát, který má už třetí ženu a jeho druhá žena o něm tvrdí, že po ní požadoval volný manželský svazek, přesto nyní boduje. Ostře útočí jak na Obamu, tak na stranického favorita Romneyho a doufá v další úspěch na Floridě.

Newt GingrichNewt Gingrich | reuters

Mormon Mitt Romney musí začít bojovat

Na Floridě se Mitt Romney příští týden musí dostat zpátky na koně. V primárkách v tomto lidnatém státě by měl podle průzkumu CNN/Time hladce vyhrát. Totéž ale průzkumy věštily i v Jižní Karolíně, ale nakonec ho jasně porazil jeho konzervativní vyzývatel Newt Gingrich. Symbolické vítězství v první volbě v Iowě mu navíc uzmulo přepočítávání hlasů a odsunulo ho až na druhé místo. Romney proto doufá v obrat na Floridě. Nesmí zde skončit druhý jako před čtyřmi lety, kdy ho v primárkách porazil pozdější vyzývatel Baracka Obamy John McCain. Romneyho šance jsou ale v klání stále největší.

Čtyřiašedesátiletý úspěšný milionář vystupuje jako zosobnění republikánských ctností – po boku stále se stejnou ženu Ann a pěti syny. Oddanost republikánům se v rodině navíc traduje. Už jeho otec se neúspěšně pokoušel v roce 1968 o prezidentskou nominaci. V životopise má jen jednu chybu z pohledu mnoha amerických evangelikánů – je mormon a právě to mu v pobožné Jižní Karolíně nejspíš ublížilo. Po absolvování Harvardu vydělal jmění v investorské firmě Bain Capital. Až dosud získané miliony svědčily o jeho umu, nyní jsou mu však trochu na přítěž. V jedné debatě se přiznal, že platí „efektivní daň 15 procent“, hodně pod nejvyšší 35procentní daní z příjmu. Navíc odmítl ukázat veřejně daňové přiznání.

Mitt RomneyMitt Romney | reuters

Po fiasku v Jižní Karolíně ale obrátil: „Ukážu daňové přiznání za rok 2010, které je poslední zkompletované.“ Romney musí od daní co nejrychleji odvrátit pozornost, aby se opět mohl prezentovat především jako úspěšný byznysmen a někdejší úspěšný guvernér Massachusetts. O Romneym se říká, že je ideální umírněný kandidát proti Obamovi, ale slabý kandidát pro republikánské primárky. Jeho konzervativní konkurenti ho snadno napadají za častou změnu pozic. I Romney sám jednou přiznal: „Pokud hledáte někoho, kdo nikdy nezměnil svou politiku, pak nejsem chlapík pro vás.“