Respekt k ženám a pomoc slabším. CSU chce do ústavy zapsat německé hodnoty

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer Zdroj: Michael Lucan, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) chce do ústavy největší německé spolkové země zakotvit tradiční německé hodnoty a zásady německé kultury. Podle strany by to mělo přispět k lepší integraci běženců, kteří do Bavorska přicházejí. Pokud by CSU nezískala pro návrh na změnu ústavy dostatek hlasů v zemském sněmu, je připravena vypsat referendum.

Podle představ CSU by se do bavorské ústavy měla dostat povinnost všech obyvatel spolkové země naučit se německy a přihlásit se k bavorským tradicím a hodnotám tolerance. Mezi ty patří například respekt vůči ženám nebo připravenost pomáhat slabším. Přihlásit se k tradicím by také podle CSU mělo znamenat, že se ženy nebudou skrývat za burkami a dalšími oděvy zahalujícími celou tvář.

„Integrace přistěhovalců nás bude zaměstnávat ještě mnoho let,“ řekl v televizi N24 předseda poslaneckého klubu CSU v zemském sněmu Thomas Kreuzer. „Debata o změně ústavy by nás měla přivést k tomu, abychom jasně formulovali, jaké požadavky bychom měli mít na uprchlíky, které přijmeme,“ doplnil.

Problém v zemském sněmu

Aby CSU návrh prosadila do bavorské ústavy, musela by pro něj získat dvě třetiny zemských poslanců. Sama však takovou sílu v zemském sněmu nemá a opoziční strany už daly najevo, že s návrhem nesouhlasí. Pokud by návrh ústavní změny v zemském sněmu neuspěl, chce CSU vypsat referendum, aby o zakotvení německých hodnot do ústavy rozhodli občané.

Bavorsko nese ze všech spolkových zemí největší tíhu uprchlické krize, protože přes rakousko-bavorské hranice přichází do Německa většina běženců. Zemský premiér Horst Seehofer na začátku ledna vyzval spolkovou vládu, aby stanovila horní hranici pro počet přicházejících běženců na 200 tisíc ročně a odmítala přijmout další. Podle něj je to nejvyšší počet, jaký je Německo schopno integrovat. Loni do Německa přišlo na 1,1 milionu uprchlíků.