Respektujte právní stát, vybízí EK Varšavu kvůli zákonu o ústavním soudu

Polská premiéra Beata Szydlová

Polská premiéra Beata Szydlová Zdroj: CTK

Evropská komise vybídla Varšavu, aby respektovala právní stát, a také ji požádala, aby neuplatňovala kontroverzní novelu zákona o ústavním soudu, dokud se v Polsku neobjasní její důsledky pro nezávislost nejvyšší soudní instance.

EK žádá, aby „tento zákon nebyl definitivně přijat či aby přinejmenším nevstoupil v platnost, než budou úplně a správně vyhodnoceny všechny otázky týkající se jeho dopadu na nezávislost a fungování ústavního soudu“, uvedl místopředseda komise Frans Timmermans v dopise adresovaném polským ministrům spravedlnosti a zahraničí.

Novela, kterou v úterý spěšně schválila dolní komora polského parlamentu Sejm, podle opozice zcela ochromí činnost nejvyšší soudní instance v zemi. Senát, v němž má vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) většinu, stejně jako v Sejmu, o normě právě debatuje.

Novela počítá s tím, že místo pětičlenného soudního senátu by většinu sporů muselo napříště rozhodovat nejméně 13 členů ústavního soudu, a to nikoli prostou většinou, jako dosud, ale dvoutřetinovou. Jinak pře zůstane nerozhodnuta. To podle kritiků povede k faktické paralyzaci této instituce, do jejíchž řad PiS nedávno zvolila pět „svých“ soudců.

Ve stopách Orbána?

Opozice vyčítá vládě a vládnoucí straně údajnou ochotu ohýbat a porušovat ústavu ve prospěch vlastních zájmů. PiS však oponuje, že se pouze snaží odstranit z funkcí předchozí garnituru, která se na vlivných pozicích usadila během osmi let středopravých vlád vedených liberální Občanskou platformou (PO).

Nová vláda PiS během prvních týdnů po říjnovém triumfu v parlamentních volbách naráz vyměnila skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů, dosadila do vedení státu několik lidí s problematickou minulostí a pokouší se o změny ústavního soudu, které opozice i právní experti odmítají jako neústavní.

Oponenti nového režimu hovoří o tom, že vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána. Proti krokům vlády se v polských městech v posledních týdnech scházejí desetitisícové demonstrace.

Šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn, jehož země nyní předsedá EU, dnes varoval, že vývoj ve Varšavě připomíná cestu diktátorských režimů v postsovětských státech a že po zrušení nezávislosti soudnictví lze očekávat i omezení svobody slova. EU má však povinnost zajistit respektování základních svobod, a proto by měla konat.