Richard Coudenhove-Kalergi: Integrací chtěl zachránit Evropu před hrůzou světových válek

Richard Coudenhove-Kalergi

Richard Coudenhove-Kalergi Zdroj: Profimedia

Richard Coudenhove-Kalergi
První světová válka v obrazech
První světová válka v obrazech
První světová válka v obrazech
5
Fotogalerie

Zakladatel Pan-evropské unie tu současnou, Evropskou, předběhl o 70 let. Měl také nemálo společného s českými zeměmi. Pozítří to bude 45 let od úmrtí tohoto vizionáře. 

Coudenhove-Kalergi jako by byl k výjimečným činům předurčen. Narodil se do starobylé šlechtické rodiny, jeho otec byl rakousko-uherským diplomatem, který hovořil osmnácti jazyky a za působení v Japonsku se oženil s dcerou místního obchodníka Micuko Aojamou. Malý Richard se tak narodil ještě v Tokiu.

Později otec opustil diplomacii, aby se mohl ujmout správy rodinného panství v Poběžovicích na západě Čech. Svou ženu vzal s sebou, stala se tak možná vůbec první Japonkou přesídlivší do Evropy.

Kromě Poběžovic trávil Richard každé prázdniny také v nedaleké Pivoni. Ve Vídni navštěvoval elitní Theresianum, v roce 1916 získat titul doktora filozofie na vídeňské univerzitě. V Evropě právě řádila první světová válka. Pro Richarda představovala nevýslovnou katastrofu. Neviděl ji jako válku mezi mocnostmi, ale jako občanskou válku mezi Evropany. Vyznačovala se ničením toho, co ji učinilo silnou, popíráním křesťanských zásad a ničením liberálních vymožeností. Ani poválečné versailleské uspořádání k evropské spolupráci a trvalejšímu míru právě nepomohlo.

Coudenhove-Kalergi, který sám přijal československé občanství, v roce 1923 vydal dílo Pan-Evropa, o rok později založil Panevropskou unii, hnutí za sjednocení Evropy. Zdrojem hnutí byla myšlenka sjednocování na základě svobodné vůle národů a jejich společné kultury a hodnot na křesťansko-helénském základě. Coudenhove-Kalergi předjímal společný trh, volný obchod, evropskou měnu, byl autorem návrhu evropské vlajky.

Pan-Evropa měla sloužit k tomu, aby evropské národy mezi sebou neválčily a zároveň se nestaly kořistí jiných mocností. Jeho hnutí přilákalo mnohé veličiny tehdejší doby jako Alberta Einsteina, Thomase Manna, přátelil se i s T. G. Masarykem a Edvardem Benešem.

Realita tehdejší politiky ale směřovala jinam: voličskou přízeň bylo snazší získat nacionálními emocemi. Nacisté unii rozprášili, Coudenhove-Kalergi se zachránil emigrací. Jeho vpravdě vizionářské dílo se v mnohém podařilo zhmotnit až o mnoho desetiletí později.