Řidič SUV najížděl v Rakousku do lidí. Tři mrtví, mnoho zraněných

Místo tragické události

Místo tragické události Zdroj: ctk

Řidič terénního vozu v centru Štýrského Hradce ve vysoké rychlosti úmyslně najížděl do chodců; nejméně tři lidi zabil a dalších 34 osob zranil. Muž, který byl krátce po činu zatčen, podle rakouských médií ještě před svým zadržením ohrožoval kolemjdoucí také nožem. Podle štýrského policejního šéfa Josefa Klammingera nemá masakr "souvislost s fanatismem" a zřejmě tedy ani nemá teroristické pozadí. O zdravotním stavu řidiče prohlásil, že "se jedná o psychózu vyplývající z rodinného života".

„Na zemi leželi mrtví… Lidé v panice křičeli a utíkali do blízkých obchodů, aby se dostali do bezpečí,“ řekla agentuře APA očitá svědkyně události. Motiv pachatele je zatím nejasný.

Podle zpravodajského portálu kleinezeitung.at projíždělo krátce po poledni zelené auto značky Jeep Cherokee ulicí Herrengasse v centru druhého největšího rakouského města rychlostí zhruba 100 až 150 kilometrů v hodině. Porazilo několik lidí a svou jízdu ukončilo na hlavním náměstí, kde prý řidič vystoupil a ohrožoval kolemjdoucí ještě nožem.

Na místě vypukl chaos, lidé se schovávali uvnitř domů, uvedla APA. Policie centrum uzavřela. Na místo dorazilo na šedesát sanitních vozů a také několik záchranářských vrtulníků.

Případy, kdy někdo záměrně vjede autem do davu, jsou v Evropě výjimečné. Loni 22. prosince připravil dva lidi o život muž, který ve francouzském Nantes vjel do lidí shromážděných na vánočním trhu. Podle svědků řidič bílého nákladního vozu při činu vykřikoval Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Po činu se probodl nožem a utrpěl vážná zranění. K podobnému incidentu došlo ve Francii i o den dříve, kdy muž v Dijonu úmyslně najížděl na chodce, rovněž křičel Alláhu akbar a 13 osob zranil. Podle policie tehdy nešlo o teroristický čin, ale o krok duševně vyšinutého jedince.

Ještě tragičtější zkušenost má za sebou Nizozemsko, kde se 30. dubna 2009 pokusil útočník spáchat atentát na královnu Beatrix a členy její rodiny ve městě Apeldoorn. Osmatřicetiletý muž chtěl svým autem zasáhnout autokar s panovnicí, ale minul, vjel do davu a na místě zabil čtyři lidi. Dalších třináct osob bylo zraněno. Tři z nich zemřely v nemocnici. Zraněním podlehl i útočník.

V samostatné České republice není srovnatelný případ znám. V někdejším Československu se ale podobně zachovala dvaadvacetiletá Olga Hepnarová, která 10. července 1973 vjela nákladním vozem na tramvajovou zastávku v Praze a způsobila smrt osmi lidí. Za krvavou pomstu bezcitné společnosti, jak mladá vražedkyně svůj čin vnímala, byla Hepnarová v březnu 1975 popravena.