Řím zhoršil svou hospodářskou prognózu

Italský premiér Matteo Renzi

Italský premiér Matteo Renzi Zdroj: CTK

Nová hospodářská prognóza italské vlády není povzbudivá, premiér Matteo Renzi je tak pod tlakem, aby urychlil reformy. Řím očekává, že HDP země letos poklesne o 0,3 procenta. Pro příští rok počítá s růstem 0,6 procenta. Původně přitom odhadoval, že v roce 2014 ekonomika vzroste o 0,8 procenta a rok nato o 1,3.

„Makroekonomické prostředí se velmi zhoršilo od dubna, kdy jsme vydali předešlou prognózu,“ uvedl ministr hospodářství Pier Carlo Padoan. Vláda revidovala i výhled rozpočtového deficitu, letos zřejmě vystoupá na tři procenta HDP místo 2,6. Zároveň očekává, že notoricky vysoký státní dluh dosáhne 131,7 procenta hrubého domácího produktu a příští rok se zvýší na 133,4. Kabinet počítá i s tím, že nezaměstnanost letos i příští rok přesáhne 12 procent.

Výhled je ještě černější než odhad MMF, jenž předvídá propad o 0,1 procenta. Jeho studie byly ale k Itálii v posledních letech vždy přehnaně důvěřivé.

Nové kolo reforem

Renzi chystá nové kolo reforem, jež mají podpořit růst. Prioritou jsou změny zákoníku práce. Zem se potýká hlavně s vysokou nezaměstnaností mladých. V srpnu dosáhla nového rekordu, když vystoupala na 44,2 procenta. Přispělo k tomu i špatné počasí, které nepřálo sezonním kontraktům v turistice a zemědělství.

Premiér chce změnit stav, kdy dlouholetí zaměstnanci mají velká práva, zatímco absolventi pracují na krátkodobé smlouvy s mizivou ochranou. Podle ministerstva práce v posledním roce získala stálé úvazky necelá pětina nově přijatých. „Společnosti nenajímají mladé lidi, protože nemohou vyhodit starší pracovníky,“ vysvětlil serveru The Local Christian Schulz z investiční firmy Berenberg. Chválí proto záměr uvolnit podnikům ruce. „Tyto reformy často způsobí bolest krátkodobě, jelikož společnosti mohou využít snazší pravidla propouštění ke snižování stavů. Ale po nějaké době zase začnou nabírat, protože jim klesnou náklady,“ je přesvědčen.

Návrh však naráží na odpor odborů i části Demokratické strany v čele s jejím bývalým lídrem Pierem Luigim Bersanim. Renzi tento týden nad odpůrci zaznamenal dílčí vítězství, velká bitva se ale očekává příští týden v senátu. Ozývají se přitom hlasy zpochybňující význam plánovaných změn, kolem nichž dosud panuje řada nejasností.