Rok 2016 prověří velké sportovní organizace

FIFA, ilustrační foto

FIFA, ilustrační foto Zdroj: CTK

Sudé roky slibují sportovním fanouškům vždy větší diváckou žeň než roky liché. Letos tomu nebude jinak. Vedle sportovních výsledků však bude tentokrát zajímavé sledovat také vývoj uvnitř mezinárodních asociací FIFA a IAAF potažmo MOV. O vavříny se však bude bojovat hlavně na sportovištích. Výčet řadíme chronologicky.

Super Bowl 7. 2., City of Santa Clara

Super BowlSuper Bowl | Profimedia

Jednou z nejsledovanějších sportovních událostí každého roku je finále Ligy amerického fotbalu, tzv. Super Bowl. Tento zápas sleduje u televizních obrazovek jen ve Spojených státech pravidelně sto milionů diváků.

Loňský ročník byl vůbec nejsledovanější v historii – průměrná sledovanost dosáhla 114,4 milionu diváků. Význam akce dokazuje také cena reklamního času během přímého přenosu. Loni se 30vteřinový reklamní spot během vysílání prodával za 4,5 milionu dolarů.

Mistrovství světa horských kol 29. 6. – 3. 7., Nové Město na Moravě

Jaroslav KulhavýJaroslav Kulhavý | ctk

Na první pohled možná nenápadná, ale velmi významná akce se uskuteční na přelomu června a července v Novém Městě na Moravě. Mistrovství světa horských kol bude nejvýznamnější sportovní událostí roku na českém území. Kromě toho bude tato akce největším cyklistickým šampionátem, který se kdy uskutečnil v České republice.

Vůbec poprvé Česko pořádá cyklistický závod v olympijské disciplíně. Významu akce odpovídá i její rozpočet, jenž by se měl vyšplhat na 36 milionů korun. Hlavní tváří šampionátu bude český závodník Jaroslav Kulhavý (na snímku), který je úřadujícím olympijským vítězem v cross country. Uspět chce také Kateřina Nash.

Volba prezidenta FIFA 26. 2., Curych

Volba prezidenta FIFAVolba prezidenta FIFA | Profimedia

Přestože dosavadní prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter rezignoval kvůli korupčnímu skandálu už loni v červnu, nový prezident organizace se bude volit na kongresu FIFA v Curychu až v únoru. Volba prezidenta bude ostře sledovaná nejen fanoušky, ale především sponzory.

Největší partneři FIFA se již před několika měsíci nechali slyšet, že požadují důkladnou reformu. Každý kandidát musel projít prověrkou etické komise a rovněž ho musela schválit Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne. FIFA chce mít jistotu, že se voleb nezúčastní nikdo z lidí spojených s korupčními skandály bývalého vedení.

V současné době tak zbývá na nejvyšší post organizace pouze pět kandidátů: jordánský princ Ali Al Hussein, šejk Salman Bin Ebrakim Al Khaliga, který předsedá asijské fotbalové asociaci, dále Tokyo Sexvale, dlouholetý člen vlády Jihoafrické republiky, generální tajemník UEFA Gianni Infantino a dlouholetý člen FIFA Jérôme Champagne.

Letní olympijské hry 5.–21. 8., Rio de Janeiro

Dilma RousseffováDilma Rousseffová | Profimedia

Největší sportovní akcí letošního roku jsou letní olympijské hry v Rio de Janeiru, které patří nejen mezi nejsledovanější sportovní akce na světě, ale mezi nejsledovanější události vůbec. Hry se uskuteční poprvé na jihoamerickém kontinentě. Olympijský oheň vzplane na slavném stadionu Maracaná. V programu her se letos objeví také ragby a golf. Olympiáda se možná bude muset obejít bez ruských atletů.

Ti byli kvůli systematickému dopingu dočasně vyřazeni ze světové atletické asociace IAAF. Účast v této organizaci je nezbytná pro to, aby se mohli závodníci zúčastnit světových mezinárodních soutěží včetně olympiády. Rusové přijali opatření, která musejí splnit, aby se mohli vrátit zpět do IAAF, zatím však není jasné, zda vše stihnou splnit tak, aby se jejich atleti mohli na olympijských hrách představit. Světovou sportovní veřejnost v souvislosti s olympiádou znepokojuje také stav sportovišť v Brazílii.

Organizátoři mají s výstavbou některých z nich zpoždění, zátoka Guanabara, kde se uskuteční závody jachtařů, je zase podle mnohých sportovců silně znečištěná a zapáchá. Letní hry jsou samozřejmě obrovskou obchodní příležitostí. Zahajovací ceremoniál poslední olympiády v Londýně vidělo 900 milionů lidí. Podle zprávy Mezinárodního olympijského výboru jen prodej televizních a marketingových práv za období 2010–2012 vynesl osm miliard dolarů.

ME ve fotbale 10. 6. – 10. 7., Francie

Stadion v PařížiStadion v Paříži | Profimedia

Evropský fotbalový šampionát se koná po čtyřech letech, opět za účasti českého týmu. Poprvé v historii se turnaje zúčastní 24 mužstev. Český tým se ve skupině utká s Chorvatskem, Španělskem a Tureckem. Turnaj se odehraje na deseti stadionech. Finále je na programu 10. července na Stade de France v Paříži (foto).

Celkem si týmy mezi sebe rozdělí 301 milionů eur. Před čtyřmi lety to bylo 196 milionů eur a před osmi lety 184 milionů eur. Každý účastník dostane osm milionů eur za to, že se na turnaj kvalifikoval. Další odměny se pak budou odvíjet od získaných bodů a postupů do dalších fází turnaje. Pokud vítěz odehraje turnaj bez jediné porážky, získá na finančních odměnách celkem 27 milionů eur. Před čtyřmi lety si vítězní Španělé odvezli 23,5 milionu eur.

SP v biatlonu 16.–18. 12., Nové Město na Moravě

BiatlonBiatlon | ctk

Po roční pauze se do seriálu světového poháru v biatlonu vrátí závod v Novém Městě na Moravě. Poslední zastávka v této destinaci v loňské sezoně přilákala do areálu přes 100 tisíc lidí (v aktuální sezoně se v Novém Městě na Moravě konají jen závody nižší kategorie IBU cup, a to již tento víkend).

Rozpočet třídenního závodu světového poháru bude 50 milionů korun. Protože se závody uskuteční ještě před Vánocemi, kdy v České republice bývá problém s nedostatkem sněhu, organizátoři připravují dostatečné zásoby technického sněhu. Ten se bude zásobit již během současné zimy, aby byl na závody připraven v dostatečném množství.