Romneyho kampaň má potíže, do Bílého domu má blíže Obama

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Nepříliš příznivě v tuto chvíli vypadají vyhlídky republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. Jeho kampaň působí chaoticky, politikovi se nedaří v průzkumech veřejného mínění a méně šancí mu dávají i volební modely. Současný prezident Barack Obama tak necelých 50 dní před listopadovými volbami má přes špatné výsledky ekonomiky a vysokou nezaměstnanost velkou naději, že v Bílém domě zůstane další čtyři roky.

Romneymu se na rozdíl od jeho demokratického soka nepodařilo přetavit nedávný nominační sjezd strany ve vzpruhu pro výzkumy preferencí amerických voličů. Veřejnost poté zmátl i svými následnými vyjádřeními k Obamově klíčové zdravotní reformě, kterou republikáni v naprosté většině odmítají, na níž ale republikánský kandidát našel i pozitivní věci. Kritiku pak Romney sklidil za to, že - podle mínění mnohých komentátorů zbytečně tvrdě a neuváženě - kritizoval Bílý dům v souvislosti s nynějšími protiamerickými nepokoji v muslimském světě.

Internetový deník Politico pak tento týden zveřejnil rozsáhlý článek zachycující spory mezi poradci podílející se na Romneyho předvolební kampani. Materiál zejména přináší kritiku šéfa kampaně Stuarta Stevense, který je podle svých kolegů příliš dominantní a snaží se celou kampaň řídit sám. Právě on prý může za bizarní vystoupení herce Clinta Eastwooda na republikánském sjezdu i za změnu celého Romneyho projevu na ní na poslední chvíli. V řeči kvůli tomu například chyběla zmínka o válce v Afghánistánu, což se okamžitě stalo terčem kritiky demokratů.

„Kampaň se obvykle dělá tak, aby posílila vašeho kandidáta,“ řekl Politiku nejmenovaný Romneyho dlouholetý známý. „Tahle kampaň naprosto selhala, když se nepřepnula ze stranických primárek na všeobecné volby a nepřinesla přesvědčivý a programem podepřený důvod pro důvěryhodnou změnu,“ dodal.

Konzervativci pak Stevensovi vyčítají, že kampaň vede příliš opatrně. Neklade podle nich důraz na to, jak moc je Romney dobrý, ale na to, jak moc je Obama špatný.

Z nevýrazného republikána si tento týden utahoval i populární satirický pořad Saturday Night Live na stanici NBC. “Volby se blíží a všechno je skvělé. Ekonomika jde z kopce , pracovní trh je příšerný a teď kritizují i moji zahraniční politiku … Já se ale nebojím. Ani trochu. … Naše kampaň má tajnou zbraň,” říká ve skeči herec představující Obamu. Střih pak ukáže představitele Romneyho, který se neobratně snaží navázat vztah s voliči.

U voličů zatím republikánský kandidát neboduje ani ve skutečnosti. Obama zatím podle průzkumů vede v celonárodních průzkumech. Deník The Washington Post pak upozornil na to, že současný šéf Bílého domu nyní vede v osmi ze 13 nejvěrohodnějších modelů předpovídajících, jak letos dopadne hlasování o nové hlavě země.

Romneyho kampaň nicméně na tento týden ohlásila velkou ofenzivu. Hodlá se v ní místo kritiky minulosti zaměřit na budoucnost a na to, co republikánský kandidát Američanům může nabídnout. Důraz proto bude klást na Romneyho slib vytvořit 12 milionů nových pracovních míst či dosáhnout energetické soběstačnosti, uvedl deník The New York Times.

Plánovanou ofenzivu ovšem může zhatit dnes zveřejněné video, které může Romneyho zesměšnit. Republikánský kandidát na videu pořízeném tajně na soukromé večeři hovořil ironicky a neuctivě o voličích prezidenta Baracka Obamy.

Romney se navzdory neúspěchům v současnosti pečlivě připravuje na první z trojice televizních debat s Obamou, která se v Denveru uskuteční 3. října. Štáb republikánského kandidáta si od debat slibuje obrat v dosud nepříliš příznivě se vyvíjejícím souboji o Bílý dům. List The Washington Post ale upozorňuje na to, že debaty historicky nemají příliš často dopad na volební výsledek.

Republikán ale podle deníku může stále vyhrát. Tři procenta, jež teď ztrácí na Obamu, nejsou nepřekonatelná. Rychle se ale blíží bod, kdyby Romneyho zmrtvýchvstání v historii moderních voleb nemělo obdobu, míní list.