Ropné písky ohrožují volný obchod mezi EU a Kanadou

Težba z ropných písků v kanadské provincii Alberta

Težba z ropných písků v kanadské provincii Alberta Zdroj: profimedia.cz

Do těžby v Albertě jsou zapojeny například British Petroleum, Shell či Total
Samotná těžba vyvolává v Kanadě opakující se protesty
Poslední proběhl v lednu před kanadskou ambasádou ve Velké Británii
Demonstrace ale proběhly už i v Jižní Africe
Demonstrace před americkou ambasádou ve Velké Británii
8
Fotogalerie
Mezi Evropou a Kanadou to vře. Evropská unie se pokouší prosadit přísná ekologická opatření týkající se ropy a Ottawa kvůli tomu hrozí odmítnutím vzájemné dohody o volném obchodu, která je těsně před podpisem.

Ve sporu jde o ropu získávanou z takzvaných ropných písků. Podle EU se během její těžby a zpracování vyprodukuje o 22 procent více skleníkových plynů než při získávání ropy obvyklými metodami. To by se mělo promítnout i do označení tohoto druhu ropy v systému obchodu s emisními povolenkami. Firmy, jejichž výrobky mají už tak velmi neekologické hodnocení, by se proto nejspíš ropě těžené z písku obloukem vyhnuly, aby nemusely platit za emisní povolenky.

Kanada, pro niž je ropa těžená převážně z ropných písků v provincii Alberta jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů, si takové znevýhodnění nechce nechat líbit. Návrh sice dnes těsně neprošel přes expertní skupinu, kde jej odmítly Polsko a Španělsko, v červnu o něm ale budou znova jednat ministři životního prostředí.

A zde se podle serveru Euobserver.com nedá očekávat stejný výsledek. Ministerské zasedání je na rozdíl o jednání expertní komise veřejné a zájmy těžařských koncernů a silná kanadská lobby se tak prý nemohou tak snadno projevit. Jak ale napsal německý Manager Magazin, Velká Británie, Nizozemsko a Francie, které se dnes zdržely hlasování, by mohly být v červnu proti. V zemích totiž sídlí velké energetické koncerny, které do kanadských ropných písků investovaly.

Zásadní vývozní artikl

Do sporu se vložil také kanadský premiér Stephen Harper, když prohlásil, že hospodářské zájmy Kanady jsou na seznamu priorit jeho vlády zcela nahoře. Dodal, že hodlá ropný průmysl ochránit „před zahraničním vlivem a penězi“.

O tom, že ropné písky jsou ožehavým tématem i v USA, čtěte

V zemi javorového listu nabývá v poslední době téma odstranění bariér pro kanadský vývoz na důležitosti. Naděje vkládané do hospodářské unie Nafta s USA a Mexikem se totiž nenaplňují. Spojené státy například odmítají zrušit vysoká cla na dovoz kanadského dřeva a protahují také výstavbu hraničního mostu na důležité trase mezi americkým Detroitem a kanadským Windsorem.

Kanadské zásoby ropy jsou třetí největší na světě, většina z nich ale uzamčena v ropných píscích. Jak nedáno napsal britský list The Guardian, vývoz ropy je pro Ottawu natolik důležitý, že Evropské unii kvůli její plánované nevýhodné klasifikaci ropy z ropných písků pohrozila obchodní válkou.