Rošáda v komisi: Slovák Šefčovič bude místopředsedou

Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič Zdroj: Saeima CC BY-SA 2.0 Flickr

lovák Maroš Šefčovič bude v budoucí Evropské komisi zastávat post místopředsedy zodpovědného za energetickou unii. Slovinka Violeta Bulcová nastoupí jako eurokomisařka pro dopravu. Oznámil to předseda nové komise Jean-Claude Juncker poté, co s Bulcovou vyslovily souhlas členské země Evropské unie.

Nové rozdělení postů není překvapením, už ráno o něm hovořily zdroje ČTK z Junckerovy blízkosti i z europarlamentu. Podle slovenského premiéra Roberta Fica i ministra zahraničí Miroslava Lajčáka je změna oceněním dosavadní Šefčovičovy práce.

„Když předseda komise je v situaci, že musí přeskupit portfolia, tak ho (Šefčoviče) posunul na úroveň místopředsedy. V každém případě je to uznání kvalit Maroše Šefčoviče, o tom není pochyb,“ řekl Lajčák. „Jsem velmi hrdý, že Slovensko bude obsazovat pozici místopředsedy Evropské komise s odpovědností za energetickou oblast. Jde o mimořádně silnou pozici,“ doplnil Fico.

Slovinsko dostane dopravu

Bulcová má v nové komisi nahradit Alenku Bratušekovou, která na práci v komisi rezignovala poté, co nezvládla slyšení o její odbornosti v Evropském parlamentu a nezískala podporu příslušných výborů. Někdejší slovinská premiérka Bratušeková se měla stát právě místopředsedkyní komise pro energetickou unii.

S novou slovinskou kandidátkou se Juncker setkal v úterý večer a poté členské země požádal o její zařazení na obnovený seznam budoucích eurokomisařů. „Pan Juncker schůzku charakterizoval jako výborné jednání. Paní Bulcová udělala dojem přímé, dobře připravené osobnosti s výraznou schopností rychle se učit,“ poznamenal Junckerův mluvčí Margaritis Schinas.

Slovák Šefčovič je v končící komisi Josého Barrosa komisařem pro institucionální vztahy a administrativu. V Junckerově týmu měl původně odpovídat za dopravu a vesmír. V dopise, ve kterém Bulcové portfolio po Šefčovičovi Juncker popisuje, ale zmínka o „vesmíru“ chybí.

Energetika je pro Slovensko klíčové téma

Šefčovič novinářům řekl, že energetická unie je pro Slovensko strategickou otázkou. Země totiž patří mezi šest členských zemí, které jsou v EU nejvíce závislé na dodávkách energií od vnějších dodavatelů. „Jsem přesvědčen, že je třeba pokračovat v tom, abychom mohli jednak diverzifikovat zdroje a mít větší možnost diverzifikovat jednání s dodavateli,“ poznamenal. Poměrně vysoké ceny energií jsou podle něj jedním z problémů, které má slovenská ekonomika. Cílem nové komise má proto být zabezpečení spolehlivé, cenově dostupné a čisté energie, která zajistí konkurenceschopnost Slovenska i EU.

Bylo mu prý také bylo „jednoznačně naznačeno“, že z pozice místopředsedy bude mít strategický dohled nad klíčovými rozhodnutími v oblastech dopravy a vesmíru, tedy svého původního portfolia.

Bulcová může narazit v parlamentu

Bulcová je v Lublani ministryní bez portfeje; na starosti má ve slovinské vládě rozvoj, strategické projekty a kohezi. Ministryní se stala teprve letos v září, když se ujal vlády nový kabinet premiéra Mira Cerara. S její nominací měly problém dvě největší frakce v europarlamentu, tedy lidovci z EPP a socialisté z S&D.

Podporu obou frakcí přitom Juncker potřebuje, aby celý jeho tým uspěl v hlasování pléna europarlamentu a mohl začít pracovat. Lidé z jeho týmu neustále opakují, že lucemburský expremiér je „v nepřetržitém a těsném“ kontaktu s lídry frakcí, aby našel široce přijatelné řešení.

Časový plán nyní předpokládá nová dotazování kandidátů od příštího pondělí ve Štrasburku. Bulcová i Šefčovič tak na přípravu svého vystoupení před výbory europarlamentu budou mít jen několik dní.

Niedermayer má k Šefčovičovi výhrady

Český europoslanec Luděk Niedermayer z EPP míní, že Bulcová musí mít možnost „férového“ slyšení, který bude brát ohled na omezený čas na přípravu. Přesto bude muset doložit svou kompetenci post zastávat. U Šefčoviče poukázal Niedermayer na „proruskou“ energetickou politiku slovenské vlády. Proto by prý měl rozptýlit pochyby o tom, že nebude razantně a efektivně jednat tak, aby projekt energetické unie mohl rychle vzniknout.

Ve středu či ve čtvrtek příští týden by o nové komisi jako celku mělo hlasovat plénum europarlamentu. Dodrženy tak budou původní termíny a Junckerova komise by mohla začít pracovat od 1. listopadu.