Rozhodnuto: Kypr požádá EU o finanční pomoc

Kypr

Kypr Zdroj: profimedia.cz

Kyperská vláda se rozhodla požádat Evropskou unii o finanční pomoc z jejích stabilizačních fondů EFSF a ESM. Pomoc by měla ochránit finanční sektor, a tím i ekonomiku země před dopady hluboké dluhové krize v sousedním Řecku, sdělila dnes vláda. Kypr tak je pátou zemí eurozóny, která žádá o pomoc. Po Řecku, Irsku a Portugalsku dnes o pomoc pro své banky z unijních fondů požádalo i Španělsko.

Dnešní rozhodnutí je překvapivé, protože kancelář kyperského prezidenta Demetrise Christofiase odpoledne oznámila, že o prohlubující se krizi na Kypru budou v úterý jednat předáci tamních politických stran. Vláda měla rozhodnout až po konzultacích prezidenta s politickými vůdci.

„Účelem požadované pomoci je omezit rizika pro kyperskou ekonomiku, zejména ta, která vycházejí z negativních průsaků z finančního sektoru v důsledku jeho vysoké angažovanosti v řecké ekonomice,“ uvádí se ve sdělení. Rozsah pomoci vláda nenaznačil, s tím, že ten bude předmětem nadcházejících jednání. Ve čtvrtek se schází dvoudenní summit EU.

Kypr má pod vlivem dluhové krize v Řecku velké problémy ve svém bankovním sektoru a do konce června potřebuje získat 1,8 miliardy eur (46,4 miliardy korun) k rekapitalizaci druhé největší domácí banky Cyprus Popular Bank. Kyperské banky mají rozsáhlé úvěry v padající řecké ekonomice a v řeckých státních dluhopisech, jejichž hodnotu musely letos z většiny odepsat.

Nikósie už řadu týdnů zvažuje, zda požádá o úvěr k sanaci bank dočasný Evropský fond finanční stability (EFSF) potažmo trvalý Evropský stabilizační mechanismus (ESM), nebo zda se obrátí o pomoc na Rusko nebo Čínu. O půjčce z Ruska nebo Číny Nikósie uvažovala proto, že obdobná pomoc od EU by byla provázena přísnými podmínkami.

Vládní mluvčí Stefanos Stefanu agentuře AP řekl, že kyperská vláda bude i nadále jednat o možnosti dvoustranného úvěru se zeměmi mimo EU. „Jedno nevylučuje druhé. Naše úsilí o zajištění bilaterálního úvěru bude pokračovat,“ řekl. O pomoc z Ruska nebo Číny usiluje hlavně prezident Christofias, který je v EU jedinou komunistickou hlavou státu. O víkendu kyperští vládní činitelé navštívili Peking, což potvrzuje, že se Nikósie myšlenky na pomoc odjinud nevzdává.

Kyperští politici se bojí, že EU bude požadovat změnu kyperské daně z firemních zisků, která je jednou z nejnižších v unii a láká k registraci na ostrově firmy z celé Evropy. Osm měsíců před volbami nemají navíc žádnou chuť zavazovat se ke tvrdému snižování výdajů, které od nich může EU požadovat.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes jako poslední z „velké trojky“ světových agentur snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Kypru do spekulativní kategorie. Agentura očekává, že Kypr bude potřebovat na záchranu svých bank až čtyři miliardy eur, což představuje téměř čtvrtinu ročního výkonu jeho ekonomiky. Bude si tak podle Fitch muset půjčit od EFSF peníze k rekapitalizaci bank a od Ruska bude potřebovat bilaterální úvěr ke krytí rozpočtových deficitů do konce příštího roku.