Rozhodující ofenziva. Syřané s ruským letectvem chystají osvobození Halabu

Ruský letoun Su-34

Ruský letoun Su-34 Zdroj: ctk/AP

Syrská armáda spolu s letectvem ruské armády připravují rozhodující ofenzivu k osvobození severosyrského města Halab (Aleppo). Oznámil to dnes syrský premiér Vaíl Halkí, který se sešel s ruskými poslanci. Syrská opozice ale hovoří o porušení příměří.

„Spolu s ruskými partnery připravujeme operaci k osvobození Halabu a zastavení všech nelegálních skupin, které se nepřipojily k příměří, nebo ho porušily,“ sdělil Halkí. Dmitrij Sablin z ruské delegace řekl, že ruské letectvo pomůže syrské armádě v pozemní operaci.

Do mírových rozhovorů je zapojena opoziční vyjednávací komise (HNC). Její členka Basma Kudmáníová řekla, že v minulých dnech se situace v Sýrii velmi zhoršuje a „příměří je na pokraji kolapsu“. Podobně Ramí Abdar Rahmán z organizace syrských ochránců lidských práv SOHR řekl, že „příměří v Halabu se hroutí“.

Prudké boje

Z okolí Halabu jsou několik dní hlášeny prudké boje s islámskými radikály. Halab byl před válkou průmyslovým střediskem Sýrie a také jejím největším městem. SOHR dnes oznámila, že za posledních 24 hodin v provincii Halab zemřelo 19 členů fronty An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, a 16 bojovníků loajálních Damašku.

„Na několika frontách vypukly po (sobotní) půlnoci prudké boje“ na jihu provincie Halab, oznámila SOHR, která situaci v Sýrii monitoruje z Británie. Po boku syrských vojáků na jihu Halabu údajně bojují i členové libanonského šíitského Hizballáhu a provládních milic. Prudké boje SOHR hlásí také v okolí provinčního střediska Halabu.

V Sýrii platí od konce února příměří, které se ale netýká teroristických skupin, jako je An-Nusra nebo Islámský stát (IS).

Rusko se do konfliktu zapojilo se svou armádou loni v září. Letos v březnu sice oznámilo částečné stažení kontingentu, Moskva si ale v Sýrii ponechala část letectva, které syrské jednotky stále podporuje.

Další kolo mírových rozhovorů

Ve středu má v Ženevě začít další kolo mírových rozhovorů. Jejich zprostředkovatel, zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, dnes odjíždí do Damašku, kde bude v pondělí jednat se syrskými představiteli, a pak chce ještě odjet jednat do Teheránu. Třetí kolo rozhovorů, které začaly v lednu, by podle něj už mělo být konkrétní. Cílem je dospět k dohodě o dočasné vládě, která připraví ústavu a volby.

Syrská vláda hodlá ale parlamentní volby uspořádat už nyní ve středu, i když opozice je považuje za nelegitimní. Hlasování se totiž v mnoha částech země nebude moci konat.

V Halabu žije 1,8 milionu lidí, což z něj činí nejlidnatější město Sýrie. Leží na severozápadě země: