Rozvojový svět získal loni více zahraničních investic než vyspělý

Bývalý americký prezident George Bush během návštěvy ghanské textilky

Bývalý americký prezident George Bush během návštěvy ghanské textilky Zdroj: profimedia.cz

Čisté přímé zahraniční investice (FDI) po celém světě loni klesly o 18,1 procenta na 1,31 bilionu USD (25,2 bilionu korun). Rozvojové země však poprvé v historii obdržely více investic než bohatší země. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Ve výhledu na roky 2013 a 2014 je UNCTAD obezřetně optimistická. Letos mají investice mírně stoupnout na 1,4 bilionu USD a příští rok na 1,6 bilionu USD.

Největší destinací pro investice zůstaly Spojené státy, které přilákaly 147 miliard USD. Následovala Čína, kam putovalo 120 miliard USD.

Na poklesu investic měly hlavní podíl bohaté země, které přilákaly pouze 549 miliard USD a na celkovém poklesu investic se podílely 90 procenty. Na druhé straně firmy z rozvojových zemí utratily za fúze a akvizice 115 miliard USD. Tři čtvrtiny této částky byly z Asie.

Bohaté země nejenže přilákaly méně investic, ale mnoho firem také odprodalo své projekty v Evropě a Severní Americe, takže nastal odliv FDI. Mimo jiné britská ropná BP prodala podíl v ropném poli v Mexickém zálivu a ING prodala svůj majetek v USA a Kanadě za 12 miliard USD.

Nejvíce dopadl odliv investic na Německo. Čisté FDI zde klesly o 97 procent na 1,3 miliardy USD, což byla zhruba polovina částky, kterou se podařilo přilákat Řecku.