Rúhání: Íránská ekonomika po zrušení sankcí poroste o pět procent

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání očekává po zrušení mezinárodních sankcí pětiprocentní hospodářský růst. Země prý potřebuje zahraniční investice. Americko-íránské ekonomické vztahy však nebudou plně obnoveny, řekl dnes Rúhání v íránské televizi.

Rúhání svou optimistickou prognózu ohledně ekonomického růstu vyslovil poté, co v sobotu Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že Írán plní loňskou dohodu o jaderném programu, a Spojené státy a EU potvrdily, že ruší protiíránské sankce.

Rúhání řekl, že očekává pětiprocentní ekonomický růst v nadcházejícím roce, který v Íránu začíná v březnu. Prezident dále řekl, že Írán potřebuje k posílení své ekonomiky zahraniční investice, a ubezpečil investory politickou a ekonomickou stabilitou své země.

Vývoj íránské ekonomiky:

Zdroj: ieconomics.com

Ten, kdo v dohodu (s mocnostmi o íránském jaderném programu) nevěřil, se mýlil, uvedl Rúhání podle agentur. „Jen několik hodin poté, co dohoda vstoupila v platnost, vydaly různé (zahraniční) banky na 1000 úvěrových příslibů. To ukazuje, že všichni ti skeptici se mýlili,“ uvedl Rúhání. Prezident však také upozornil, že Írán a USA neobnoví vzájemné hospodářské vztahy v plném rozsahu.

V íránském parlamentu dnes Rúhání označil jadernou dohodu a následné zrušení sankcí za „zlatou stránku“ íránských dějin. Řekl, že se těší na hospodářskou budoucnost své země méně závislou na exportu ropy. „Nohy íránské ekonomiky už nejsou svázány řetězy sankcí; je čas budovat a růst,“ uvedl Rúhání.

Šéf italské ropné společnosti Eni Claudio Descalzi dnes prohlásil, že zrušení ekonomických sankcí vůči Íránu pomůže Evropě diverzifikovat své energetické zdroje. Neobává se však toho, že by v dohledné době došlo k nadprodukci kvůli vstupu Íránu na globální trhy s ropou a plynem. Nejdřív totiž bude nutné mohutně investovat do zlepšení íránské infrastruktury.

S delegacemi se dveře netrhnou
Odbourávání západních sankcí přitahuje do 80milionového Íránu politiky a byznysmeny z celého světa. Íránské úřady nedávno oznámily, že za devět měsíců od loňského 21. března do země přijelo 145 obchodních delegací ze 48 zemí celého světa. Celkem šlo o 3763 lidí. Nejčastěji, dohromady 12krát, zamířili do Íránu Němci, 11 delegací přijelo ze sousedního Iráku, osm z Japonska a sedm z Číny. České výpravy byly tři.

Jako první velkou obchodní dohodu předznamenávající pravděpodobný nastávající investiční a obchodní rozmach oznámil Teherán v sobotu plán nakoupit 114 letadel za více než deset miliard dolarů (zhruba čtvrt bilionu korun) od evropského výrobce Airbus.

Plán nakoupit airbusy podle agentury Reuters ukazuje potenciál největší ekonomiky v regionu s jejími 80 miliony obyvateli a ročním výkonem kolem 400 miliard dolarů (téměř deset bilionů korun). Jde o největší ekonomiku, která se zapojí do globálního obchodního systému od rozpadu Sovětského svazu, poznamenal Reuters.

V Íránu je nyní na pracovní návštěvě český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek spolu s šedesátičlennou podnikatelskou misí. Ředitel sekce mezinárodních vztahů českého Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin informoval, že v Teheránu byl dnes podepsán kontrakt o dodání 250 traktorů za pět milionů eur (cca 135 milionů korun) brněnské firmy Zetor Tractors íránské společnosti Tondak Tiz.