Rumunský premiér: nečekejte zázraky

Nový rumunský premiér Mihai Razvan Ungureanu

Nový rumunský premiér Mihai Razvan Ungureanu Zdroj: profimedia.cz

Bývalý šéf rumunských tajných služeb Mihai Razvan Ungureanu získal podporu parlamentu a jeho vláda se tak může pustit do řešení problémů země. Čeká ji nelehký úkol, bývalý kabinet se vzdal moci po protestech veřejnosti proti úsporným opatřením. K nim ale Bukurešť dotlačily Mezinárodní měnový fond, Evropská unie a Světová banka, které jí v roce 2009 poskytly půjčku ve výši dvaceti miliard eur.

Vláda pravého středu někdejšího premiéra Emila Boca kvůli tomu v roce 2010 zvýšila DPH z 19 na 24 procent a snížila o čtvrtinu platy zaměstnancům veřejného sektoru. Tisíce Rumunů, jejichž mzda v průměru dosahuje zhruba 450 eur, vyrazily v lednu do ulic. Boc oznámil na začátku týdne, že jeho kabinet odchází, a vyzval k urychlenému vytvoření nového ministerského týmu.

„Vím, že jsem činil obtížná rozhodnutí, ale začínala přinášet ovoce,“ poznamenal při odchodu. „Je tu hodně roztrpčení. Zdá se, že úsporná opatření trestají ty, kteří pracují pro stát, důchodce a lidi, kteří jsou závislí na sociálních dávkách,“ podotkl však komentátor Christian Mititelu.

Těžko však říct, zda nová vláda přinese uklidnění. Ungureanu uvedl, že bude respektovat veškeré dohody s věřiteli. „Nepřicházím k vám v těchto těžkých časech s nerealistickými sliby. Éra prosperity nezačne zítra,“ prohlásil. Slíbil ale, že zváží opatrný platový růst, pokud to ovšem hospodářská situace povolí. V nové vládě je sedm původních ministrů. Klíčové rezorty jako hospodářství, finance, vnitro a zemědělství dostali noví, mladí lidé. Kritici zmiňují, že neznámí jedinci bez zkušeností budou možná jen loutky bývalých ministrů.

Rumuni budou mít možnost projevit názor v listopadu, kdy se v zemi uskuteční volby. Bocova Demokratická liberální strana doufá, že se jí do té doby podaří zvýšit oblibu, na největší opoziční stranu v průzkumech v současnosti ztrácí 30 procent.