Ruská centrální banka zvýšila základní úroky. Rubl dál padá

Kurzu rublu dál nezadržitelně padá (foto z 9. prosince 2014)

Kurzu rublu dál nezadržitelně padá (foto z 9. prosince 2014) Zdroj: CTK

Ruská centrální banka dnes zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 10,5 procenta. Chce tak zbrzdit inflaci a zastavit prudký pokles kurzu rublu. Domácí měna ale na oznámení zareagovala dalším poklesem a k americkému dolaru sestoupila na nové rekordní minimum 55,45 rublu za dolar.

Centrální banka je už delší dobu pod zvýšeným tlakem, aby utahovala měnovou politiku, a bránila tak ruskou měnu. Rubl od června kvůli západním sankcím uvaleným na Rusko a poklesu světových cen ropy oslabil k dolaru o zhruba 40 procent, což vede k růstu inflace a podkopává hrubý domácí produkt.

Kurz rublu k dolaru

Přísnější měnová politika by mohla zbrzdit inflaci, která v listopadu činila 9,1 procenta.

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová na tiskové konferenci po oznámení o zvýšení sazeb uvedla, že banka nevylučuje další zvýšení, pokud nebezpečí inflace ještě stoupne. Rovněž je připravena použít i nestandardní opatření, aby zachovala finanční stabilitu. Vyjádřila se také k odlivu kapitálu z Ruska, odkud by podle ní mohlo příští rok odtéct až 120 miliard dolarů (2,7 bilionu korun).

Rubl po rozhodnutí banky prohloubil propad k americkému dolaru a sestoupil k němu na nové historické minimum 55 rublů za dolar. Rubl klesá hlavně proto, že mnoho investorů od centrální banky očekávalo razantnější zákrok na obranu měny, řekli analytici agentuře Reuters. Nabiullinová ale doufá, že rubl příští rok výrazně zpevní, a to i za předpokladu, že ropa zlevní až na 60 dolarů za barel.

Slabý rubl nás poškozuje, uznal premiér Medveděv
Slabý kurz rublu poškozuje ruskou ekonomiku, která v důsledku západních sankcí už přišla o desítky miliard dolarů. Řekl to ruský premiér Dmitrij Medveděv. Upozornil přitom, že sankce poškozují i ty země, které sankce na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi uvalily.
„Naše ekonomika pravděpodobně ztratila desítky miliard dolarů,“ odpověděl Medveděv na otázku k dopadům sankcí. Ruský ministr financí Anton Siluanov již v listopadu odhadl, že ztráty, které Rusku způsobují sankce spojené s ukrajinskou krizí představují zhruba 40 miliard dolarů (téměř 900 miliard korun) ročně.

Vzpomínka na krizový rok 1998

Ruská centrální banka již v letošním roce vynaložila na podporu kurzu domácí měny více než 70 miliard dolarů (asi dva biliony korun). Prezident Vladimir Putin minulý týden v projevu o stavu Ruské federace řekl, že vládu a centrální banku požádal, aby přijaly přísná opatření proti „spekulantům“ na devizovém trhu. Nabiullinová dnes prohlásila, že dalších 70 miliard dolarů by mohla banka na podporu měny vynaložit v příštím roce.

Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům Putinovy vlády. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

Paradoxní dopady slabé měny: ruskému Soči se daří
Lyžařské olympijské středisko Roza Chutor nedaleko jihoruského Soči se díky západním sankcím vůči Moskvě těší nečekanému zájmu ruských lyžařů. V reakci na velkou poptávku Rusů, kteří nejsou ochotni s propadající se hodnotou rublu platit evropské ceny, vlekaři v areálu Roza Chutor zvýšili cenu skipasů o více než 40 procent, napsal dnes portál The Moscow Times.