Ruské aerolinky nebudou smět létat nad Ukrajinou. Vakcína od Novavaxu funguje na 89 procent

Nová vakcína proti koronaviru od americké společnosti Novavax má účinnost přes 89 procent.

Nová vakcína proti koronaviru od americké společnosti Novavax má účinnost přes 89 procent. Zdroj: Blesk

Skotská ekonomika se vrátí na úroveň před pandemií nejdříve v roce 2024. Uvedla to skotská ministryně financí Kate Forbesová.
Také společnost General Motors chce kompletně přejít na výrobu automobilů na elektrický pohon. Benzínu a nafty se chce vzdát nejpozději do roku 2035.
Ruské aerolinky dostanou zákaz létat přes ukrajinské území.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Kyjev přitvrzuje protiruské sankce

Ukrajinská vláda uvalí sankce na třináct ruských společností. Jedná se převážně o aerolinky, které čeká zákaz létat přes ukrajinské území. Píše o tom polský deník Rzeczpospolita. Nový zákon v podstatě znemožní jakoukoliv leteckou dopravu z Ruska na okupovaný Krym. Jedná se tak o další vyhrocení vztahů mezi Kyjevem a Moskvou od ruské anexe poloostrova před sedmi lety. Nařízení má začít platit od příští neděle a potrvá nejméně tři roky. Ještě jej však musí schválit Národní bezpečnostní rada a podepsat prezident Volodymyr Zelenskyj.  

Skotská ekonomika se uzdraví až za tři roky

Skotské hospodářství se plně zotaví z následků koronakrize nejdříve v roce 2024. Řekla to ve čtvrtek skotská ministryně financí Kate Forbesová. Zároveň představila rozpočtové plány severní části Spojeného království na roky 2021 a 2022. Regionální vláda se chystá v tomto období zmrazit daň z příjmů a obecní daň, aby ulevila domácnostem. Investuje také dalších 800 milionů liber, asi 23,6 miliardy korun, do zdravotnického sektoru. Většina Skotů nesouhlasí s vystoupením Velké Británie z Evropské unie a tamní vládnoucí strana SNP hodlá v blízké době uskutečnit nové referendum o vyhlášení nezávislosti.

Z trhů a burz 

Akcie se vrátily k růstu

Akciové burzy ve Spojených státech se po středečním propadu ve čtvrtek opět vrátily k růstu. Vzhůru je táhly především velké technologické tituly, jako je například Alphabet či Microsoft. Index S&P 500 se zvýšil o 0,98 procenta. Dow Jones se zvedl o 0,99 procenta a přesně půl procenta přidal Nasdaq Composite. Evropské akcie včera také převážně posilovaly. Nejvíce zpevnila pařížská burza o 0,93 procenta. Naopak britský benchmark FTSE 100 se jako jediný snížil, a sice o 0,63 procenta.

Pozitivní výsledky pro Novavax

Americká farmaceutická společnost Novavax oznámila, že její vakcína proti nemoci COVID-19 má na základě klinických testů provedených ve Velké Británii účinnost 89,3 procenta. Proti nakažlivější „britské“ mutaci koronaviru funguje v 85,6 procenta případů. To je sice o něco horší efektivita, než jakou mají očkovací látky od Moderny a Pfizeru/BioNTechu. Je to ale výrazně lepší výsledek než v případě vakcíny od AstraZenecy. Akcie Novavaxu, které už od loňského roku raketově rostou, se včera zvýšily o dalších 2,16 procenta na 134,01 dolaru za akcii.     

Video dne

Jeden z největších výrobců automobilů na světě americká firma General Motors se chce nejpozději do roku 2035 rozloučit s fosilními palivy a bude vyvíjet výhradně elektromobily.

Stane se dnes

  • Nizozemský soud by měl vynést verdikt v případě čtyř nigerijských zemědělců, kteří viní nadnárodní ropnou korporaci Royal Dutch Shell ze závažného znečištění v jejich vesnicích.
  • V německé automobilce Volkswagen se bude vyjednávat o výši platů. Rozhovory probíhají kvůli pandemii pouze v digitální formě.
  • Dopoledne bude zveřejněn vývoj hrubého domácího produktu Německa a Polska.
  • Hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál oznámí americká těžařská společnost Chevron.