Ruské embargo zasáhne Pobaltí i Norsko, varuje EBRD

tržiště v Litvě (ilustrační foto)

tržiště v Litvě (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Ruské embargo na dovoz potravin může citelně poškodit hospodářský růst v pobaltských zemích, Norsku, Polsku a Maďarsku. Varovala před tím Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Případný zákaz dovozu zřejmě nejvíce dopadne na Litvu, ve které se vývoz potravin do Ruska podílí na HDP téměř třemi procenty.

Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

„Může to mít znatelný dopad na export a hrubý domácí produkt tří pobaltských zemí, Norska, Polska a Maďarska, protože jejich vývoz potravin do Ruska má značný podíl na jejich HDP,“ uvedla banka. Upozornila nicméně, že dopady embarga budou pouze dočasné.

Rozvojová banka
EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V České republice již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.

Embargo podle EBRD poškodí rovněž samotné Rusko, kde by v jeho důsledku mohlo tempo růstu spotřebitelských cen zrychlit až o dva procentní body z červencových 7,5 procenta. „Dopad na ruský HDP bude pravděpodobně celkově negativní. Určitý pozitivní vliv by mohla přinést zvýšená domácí produkce potravin,“ uvedla banka.

Litevská ekonomika zpomalí růst, odhadla tamní centrální banka

Litevská centrální banka dnes snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,9 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Ke zhoršení prognózy podle banky velkou měrou přispělo právě ruské embargo na dovoz potravin.

„Negativní dopad (ruského embarga) nepocítí pouze exportní sektor, ale také hospodářské aktivity orientované na domácí trh. Negativně to ovlivní soukromou spotřebu, investice i trh práce,“ uvedla banka. Embargo se týká zhruba čtyř procent celkového exportu Litvy a zhruba pětiny jejího vývozu do Ruska.

Centrální banka zhoršila rovněž odhad růstu litevské ekonomiky pro příští rok, a to na 3,3 procenta z 3,6 procenta. Tempo růstu by se tak mělo vrátit na úroveň z loňského roku.

Vývoj HDP Litvy za poslední dva roky


Vše nyní závisí na dodržování příměří

Členské země Evropské unie stále zvažují, zda zpřísní sankce proti Rusku; jejich finální podoba ale údajně závisí na situaci na Ukrajině. Zde se vyhlášené příměří i přes incidenty zatím daší dodržovat. Někteří představitelé Unie už oznámili, že fungující příměří a stažení ruských sil z Ukrajiny by mohlo vést k odkladu platnosti sankcí či jejich úplnému zrušení. Ruský premiér Dmitriv Medvěděv v případě zavedení sankcí dnes pohrozil odvetnými opatřeními, například v letecké dopravě.