Ruskem prošla vlna protivládních protestů, největší byl v Moskvě

Rusko, protesty

Rusko, protesty Zdroj: CTK

Ruskem dnes od východu na západ prošla vlna protivládních demonstrací proti údajně zmanipulovaným parlamentním volbám. Největší se uskutečnila v Moskvě, kam přišly desetitisíce nespokojených Rusů. Podle čísel policie se jednalo o nejmasovější protest proti Vladimiru Putinovi od jeho nástupu k moci v roce 2000. Všechny akce v zemi se obešly bez vážnějších incidentů. Opozice také vyzvala vládu k vypsání nových voleb a k propuštění politických vězňů.

Podle ministerstva vnitra dnes v hlavním městě demonstrovalo 30 tisíc osob, organizátoři ale odhadují, že účast byla čtyřnásobně větší. Tak či onak je vlna současných protestů největší od rozpadu Sovětského svazu.

V Moskvě vystoupila řada předních opozičních vůdců a intelektuálů, jako jsou například sovětský exprezident Michail Gorbačov, blogger Alexej Navalnyj nebo Alexej Kudrin, který v září přišel o křeslo ministra financí kvůli kritice prezidenta Dmitrije Medveděva.

V závěru moskevské manifestace vyzvala opozice vládu ke splnění šesti požadavků: osvobození politických vězňů, revize průběhu voleb do parlamentu, uspořádání nových voleb, odstoupení a prošetření aktivit předsedy volební komise Vladimira Čurova, povolení všech politických stran a přijetí demokratických zákonů do února 2013.

Demonstrace probíhaly i Petrohradu či Nižném Novgorodu

Obdobné rezoluce sestavili opoziční předáci i v dalších městech, kde se dnes demonstrace i přes mrazivé počasí konaly. Například v Petrohradě demonstrovalo podle agentury ITAR-TASS na dvou shromážděních 2500 lidí, v Novosibirsku až 700 a v Permu pět stovek. Všechny akce se obešly bez závažnějších incidentů, policie zadržela jen několik demonstrantů. Zřejmě nejvíce, asi dvě desítky, jich vyvedla z nepovoleného protestu v Nižném Novgorodu.

Jen několik hodin před masovým moskevským protestem doporučila kremelská rada pro lidská práva Čurovovi, aby odstoupil, a Medveděvovi, aby vypsal nové volby. Stanoviska tohoto grémia, které je poradním orgánem prezidenta, ale nejsou závazná. Kreml dnes nicméně přislíbil, že parlament brzy přijme zákon, který zjednoduší registraci politických stran.

Vedoucí představitelé ruské opozice tvrdí, že parlamentní volby ze čtvrtého prosince byly zmanipulované. Vyhrála je kremelská strana Jednotné Rusko, která sice těsně uhájila parlamentní většinu, ztratila ale přes pětinu křesel. Výsledek hlasování vyvolal kritiku i v zahraničí.