Rusko chce zničit Ukrajinu, tvrdí Jaceňuk. Separatisté žádají o intervenci

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Na východě Ukrajiny se podle úřadujícího premiéra Arsenije Jaceňuka odehrává plán, který má vést k destabilizaci situace a ke vpádu ruských vojsk. V Charkově, Doněcku a Luhansku se proruští aktivisté během nedělních demonstrací zmocnili několika veřejných budov a dnes dokonce vyhlásili nezávislou Doněckou lidovou republiku. Separatisté také požádali ruského prezidenta Putina o intervenci.

„Všem je naprosto jasné, že se naplňuje protiukrajinský plán. Plán destabilizaci situace, plán vedoucí k tomu, aby cizí vojska překročila hranici a obsadila ukrajinské území. Nedopustíme to,“ prohlásil premiér na úvod zasedání vlády. Podle něj jsou výzvy k federalizaci pokusem zničit ukrajinskou státnost a scénářem, který napsalo Rusko.

„Cílem je rozdělit a zničit Ukrajinu, přeměnit část Ukrajinu v zotročené území pod ruským diktátem,“ varoval premiér a dodal, že Moskva navzdory ujišťování o opaku své vojáky nestáhla a ruské jednotky se nadále soustřeďují v třicetikilometrové vzdálenosti od ukrajinských hranic.

Nezávislost a žádost o intervenci

Proruští demonstranti, kteří v neděli v Luhansku na východě Ukrajiny obsadili místní kancelář tajné služby SBU, se zmocnili zbraní. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na místní policii, která uzavřela přístupy do města. Radikálové v Doněcku dnes dokonce vyhlásili nezávislost na Kyjevu.

S prohlášením nezávislosti podle agentury Interfax vyrukovali právě lidé, kteří obsadili sídlo oblastní správy během nedělních demonstrací. Podle agentury ITAR-TASS je prohlášení dílem poslanců oblastního sněmu, kteří hodlají vyhlásit referendum o připojení k Rusku.

Srážky proruských demonstrantů s ukrajinskou policií v DoněckuSrážky proruských demonstrantů s ukrajinskou policií v Doněcku | ctk/APNedělní srážky proruských demonstrantů s ukrajinskou policií v Doněcku (foto: ČTK/AP).

Do 11. května se má v Doněcku podle ruské televize Rossija 24 uskutečnit referendum, která má schválit začlenění do Ruska. Přesný termín plebiscitu ještě nebyl stanoven, podle Interfaxu má být koordinován s aktivisty v Charkově a Luhansku.

Sněm takzvané Doněcké lidové republiky zároveň požádal podle agentury ITAR-TASS ruského prezidenta Vladimira Putina o ochranu a vstup dočasného mírového kontingentu. Žádost prý byla schválena jednomyslně.

Blokády prý pokračují

Naopak v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, se podle ministra vnitra Arsena Avakova podařilo sídlo oblastní správy zcela osvobodit od separatistů, kteří budovu v neděli obsadili.

Avšak podle agentury ITAR-TASS stoupenci federalizace a odpůrci nynějšího režimu nadále blokují vchod do budovy a na náměstí zůstává 100 až 300 demonstrantů. Podle listu Ukrajinska pravda se mezi charkovskými separatisty rozšířila fáma, že svržený prezident Viktor Janukovyč je prý v Doněcku.

Zde proruští aktivisté v neděli obsadili sídlo místního gubernátora a následně se podle místních médií zmocnili také místní pobočky SBU, kde se separatisté prý opevňují a také se chystají vyhlásit referendum o připojení oblasti k Rusku.

Proruský radikál před administrativní budovou v ukrajinském DoněckuProruský radikál před administrativní budovou v ukrajinském Doněcku | ctk/APProruský radikál před administrativní budovou v ukrajinském Doněcku (foto: ČTK/AP)

Ruské úřady na Krymu začaly dnes podle agentury Interfax vyšetřovat zabití ukrajinského důstojníka, majora Stanislava Karačevského, kterého v noci z neděle na dnešek zastřelili ruští vojáci. Podle ruské verze se opilí ukrajinští důstojníci dostali do hádky s ruskou hlídkou, která v sebeobraně sáhla po zbrani. Mluvčí ukrajinské armády naopak tvrdí, že ruský seržant zastřelil na ubytovně neozbrojeného důstojníka, který zachoval věrnost Ukrajině. Zůstaly po něm dvě děti.

Kyjev již dříve z odpovědnosti za vyhrocení nepokojů na východě země obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko minulý měsíc anektovalo poloostrov Krym, patřící Ukrajině od roku 1954.

Doněcká oblast produkuje 20 procent ukrajinského HDP
- Doněcká oblast je jednou z 24 oblastí, hlavních administrativních částí Ukrajiny. Se svými 4,5 milionu obyvatel je z nich nejlidnatější, žije zde téměř desetina obyvatel země.
- Má rozlohu 26 517 kilometrů čtverečních (asi jako Krym či zhruba jako Morava a Slezsko) a rozkládá se na jihovýchodě země. Z jihu oblast omývá Azovské moře, na jihovýchodě hraničí s Ruskem.
- Oblast je prorusky orientovaná a asi 75 procent obyvatel zde mluví rusky. Za etnické Rusy se považuje 38,2 procenta obyvatel, za Ukrajince se označilo 56,9 procenta.
- Hlavním městem je Doněck, kde žije asi milion lidí. Základy města položil v roce 1869 velšský podnikatel John Hughes, na jehož počest byla původně průmyslová osada pojmenována Juzovka. V roce 1922 byla přejmenována na Stalino, současný název nese Doněck od roku 1961 a je pojmenován podle řeky Doněc. Dalším významným městem je azovský přístav a průmyslové centrum Mariupol, kde žije asi půl milionu lidí.
- Doněcká oblast tvoří podstatnou část území Donbasu, rozsáhlého těžebního a průmyslového regionu na východní Ukrajině. Donbas kromě Doněcké oblasti tvoří ještě část Dněpropetrovské oblasti a Luhanská oblast.
- Doněcká oblast je průmyslovým srdcem Ukrajiny. Produkuje asi 20 procent celkového HDP, těží se zde uhlí a rudy kovů, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.
- V Doněcké oblasti se narodil sesazený proruský prezident Viktor Janukovyč, který byl také v letech 1996 až 2002 gubernátorem oblasti. Nyní stojí v čele oblasti šestnáctý nejbohatší Ukrajinec Serhij Taruta.
- Z Doněcka pochází fotbalový klub Šachtar Doněck, který je v rukou vlivného oligarchy a nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova, který se narodil v Doněcku. Hokejový Donbass Doněck hraje KHL, v letošním čtvrtfinále celek vypadl s hokejisty Lva Praha.

Profil: Nezvaný Evropan Putin