Rusko dál zabírá ukrajinská vojenská zařízení na Krymu

Zabírání ukrajinských základech ruskou armádou pokračuje

Zabírání ukrajinských základech ruskou armádou pokračuje Zdroj: CTK

Rusko dál postupuje při zabírání ukrajinských vojenských zařízení na anektovaném Krymu. Zatím jich obsadilo 189. V sobotu jich měla Moskva pod kontrolou 147. Informovala o tom dnes s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany agentura Ria Novosti.

„Vlajka Ruské federace byla do nynějška vztyčena ve 189 vojenských zařízeních a institucích ukrajinských ozbrojených sil na území Krymské republiky,“ uvedlo moskevské ministerstvo.

Už v sobotu agentura DPA napsala, že Moskva má pouhý den po definitivním stvrzení smlouvy o přistoupení ukrajinského Krymu k Rusku nad poloostrovem vojenskou kontrolu. Dnes ji ještě posílila.

V Belbeku se ukrajinští vojáci odmítli vzdát

V sobotu byla situace dramatická zejména |na letecké základně v Belbeku u Sevastopole, kde se Ukrajinci odmítali vzdát. Než ruské jednotky základnu obsadily, padly i výstřely. Tamní ukrajinský velitel Jurij Mamčur byl zadržen.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyzval k propuštění Mamčura, který byl podle něj „unesen“. Agentura AP napsala, že není jasné, kdo přesně základnu Belbek obsadil - zda to byli ruští vojáci nebo místní proruské milice, protože muži neměli na uniformách žádné označení.

Útoku v sobotu čelila i letecká základna Novofjodorovka.

Krymští Ukrajinci řeší, zda zůstanou
Zatímco etničtí Rusové na celém Krymu oslavují připojení poloostrova k Rusku, zůstávají jejich ukrajinští sousedé většinou zavření doma a někteří už balí věci. Přípravy na odchod z anektovaného území provází strach o budoucnost a smutek. Krym totiž považují za domov, napsala ve své reportáži agentura Reuters.
Ukrajinci tvoří asi 23 procent dvoumilionové populace Krymu, a jsou tak druhou největší národnostní skupinou hned po Rusech, kteří tvoří 58 procent obyvatel. Mnoho Ukrajinců se na poloostrov přestěhovalo až po roce 1954, kdy Sovětský svaz Krym věnoval ukrajinské republice.
Do pátku překročilo hranice z Krymu směrem na Ukrajinu 900 lidí. Ministerstvo sociálních věcí v Kyjevě už oznámilo, že zavedlo speciální linku pro navrátilce z Krymu, kde by jim měli pomoci například s nároky na penzi, sociálním pojištěním nebo hledáním nové školy pro děti.

V Sevastopolu už není jediné ukrajinské plavidlo

Rusko postupně přebírá i kontrolu nad ukrajinskými loděmi na Krymu, obsadilo jich už desítky, a to včetně jediné ukrajinské ponorky. V sevastopolském přístavu podle agentury ITAR-TASS není už ani jediné plavidlo, které by neslo označení ukrajinského loďstva.

V sobotu ruské úřady spočítaly, že z 18 tisíc příslušníků ukrajinských sil na Krymu si pouze dva tisíce přejí dál sloužit v ukrajinských složkách. V Sevastopolu nyní funguje registrační středisko, které nabízí vojákům kompenzaci ve výši 2000 hřiven a možnost výběru, zda se chtějí zařadit do ruských jednotek, odejít k ukrajinským nebo vůbec přestat pracovat pro armádu.

NATO: Rusko má dost sil, aby vniklo do Podněstří
Brusel – Ruská armáda disponuje u východních hranic Ukrajiny značnou silou a dokázala by se prolomit i do moldavského separatistického Podněstří, uvedl vrchní velitel sil Severoatlantické aliance v Evropě Philip Breedlove, který zároveň podotkl, že Rusko nyní v souvislosti s Krymem postupuje spíš jako protivník než jako partner.
Ruské ministerstvo obrany nicméně ústy svého náměstka Anatolije Antonova prohlásilo, že dodržuje všechny mezinárodní dohody týkající se maximálního možného počtu vojenských jednotek u ukrajinských hranic. „Ruské ozbrojené síly nepodnikají žádné neohlášené operace, které by mohly ohrozit bezpečnost sousedních zemí,“ citovala Antonova agentura ITAR-TASS.