Rusko hrozí druhou Gruzií: Na napadení svých občanů odpovíme

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: CTK

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval Kyjev, že Rusko na ohrožení ruských občanů odpoví stejně, jako kdyby bylo samo napadeno, a to stejně jako v konfliktu s Gruzií v srpnu 2008 o Jižní Osetii. Tato krátká válka skončila gruzínskou porážkou. Spojené státy chtějí na výhrůžky reagovat rozšířením sankcí.

„Budeme-li napadeni, určitě odpovíme. Pokud naše zájmy, naše legitimní zájmy, zájmy Rusů budou přímo napadeny, jak tomu bylo například v Jižní Osetii, nevidím žádnou jinou možnost, než odpovědět v souladu s mezinárodním právem,“ prohlásil Lavrov v rozhovoru s ruskou televizí RT. „Útok na ruské občany je jako útok proti Ruské federaci,“ řekl.

Ujišťoval také, že ruští vojáci nepřekročili hranice s Ukrajinou a zůstávají na ruském území, jakkoli Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že na podporu separatistů vysílá své agenty i vojáky ze speciálních jednotek.

Moskva dnes zároveň vyzvala Kyjev, aby okamžitě stáhl své vojáky z jihovýchodní Ukrajiny a zahájil skutečný dialog. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je neobyčejně překvapeno tím, jak Kyjev s Washingtonem překroutily dohodu z Ženevy, kde se před týdnem ve čtvrtek ministři zahraničí USA, EU, Ukrajiny a USA shodli na nutnosti krizi vyřešit mírovou cestou. Účastníci schůzky se rovněž zavázali k poklidnému řešení přispět.

Podle Moskvy si Ukrajina s USA dohodu o uklidnění situace vysvětlují zcela jinak, než jaká ve skutečnosti je. Kreml prý ale stále věří, že Západ myslí hledání míru na Ukrajině vážně, ačkoli skutečnosti hovoří o opaku. Jako příklad zmínil to, jak Kyjev s Washingtonem „zavírají oči“ nad provokacemi nacionalistických jednotek na Ukrajině.

Kyjev ve středu formálně ukončil velikonoční příměří s proruskými povstalci na východě země. Konkrétní operace proti separatistům však zřejmě ještě nezahájil. Podle Lavrova „celou show“ řídí právě Američané. Kyjev totiž podle něj ohlásil zahájení „protiteroristické operace“ na východě země hned po utajované návštěvě šéfa CIA Johna Brennona v Kyjevě a její pokračování zase poté, co ukrajinskou metropoli navštívil americký viceprezident Joe Biden.

Ukrajina je podle Lavrova jen další ukázkou americké neochoty vzdát se geopolitického boje. Američané nejsou ochotni si přiznat, že celý svět nelze řídit z Washingtonu, jakkoli americká „hotová řešení“ nejsou všelékem na řešení ukrajinské krize, které nerozumějí, řekl Lavrov.

USA prý rozšíří sankce

Spojené státy rozšíří protiruské sankce, pokud Moskva nepřispěje ke snížení napětí na východě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to řekl šéf americké diplomacie John Kerry během úterního telefonátu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Ruský ministr v tomtéž rozhovoru podle agentury ITAR-TASS poukázal na nutnost „svědomitého plnění“ dohod dosažených minulý týden na schůzce ministrů v Ženevě.

Ministr Kerry podle Reuters dal najevo znepokojení nad nedostatkem ruské aktivity, která by vedla ke zmírnění napětí na východě Ukrajiny. „Vyzval Rusko, aby zmírnilo rétoriku vyostřující napětí, zapojilo se do diplomatické spolupráce s OBSE a ukrajinskou vládou a vydalo veřejná prohlášení vyzývající ty, kteří okupují (úřední) budovy, ke složení zbraní a kapitulaci výměnou za amnestii,“ řekl přední vládní činitel Reuters o obsahu telefonátu.

Pokud nedojde k pokroku v uplatňování ženevských dohod z minulého týdne, zesílí podle Reuters Washington své sankce. Ty se zatím týkají skupiny elitních ruských činitelů a bohatých podnikatelů spjatých s prezidentem Vladimirem Putinem, kterým USA nevydávají víza a zmrazily konta.