Rusko navrhuje vznik "kontaktní skupiny", žádá neutrální Ukrajinu

Ilustrační snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března)

Ilustrační snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března) Zdroj: CTK

Ruské ministerstvo zahraničí dnes navrhlo vytvoření "kompaktní podpůrné skupiny" pro řešení ukrajinské krize. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Skupina, jejímž cílem by mělo být i uznání nezávislosti Krymu, by měla pracovat ve složení "přijatelném pro všechny ukrajinské politické síly".

Cílem podpůrné skupiny by mělo být zmírnění ukrajinského vnitropolitického konfliktu, uvádí ruské ministerstvo. Za jeden z dalších cílů označilo uznání krymské nezávislosti, které ovšem západní státy i řada dalších zemí odmítají jako nepřijatelné.

5 základních cílů pro podpůrnou skupinu
1. Splnění dohod z 21. února

Kyjev by měl podle ruských představ především zajistit okamžité splnění dohod z 21. února, které za evropského zprostředkování uzavřela tehdejší ukrajinská opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem, jenž později ze země uprchl. Součástí těchto dohod bylo odevzdání nelegálně držených zbraní, vyklizení budov okupovaných protivládními demonstranty a vyšetření střelby v centru Kyjeva, které padlo za oběť nejméně sto lidí.
2. Příprava nové federativní ústavy

Druhým cílem by mělo být svolání ústavodárného shromáždění za účasti zástupců ukrajinských oblastí, jehož účastníci by měli připravit „novou federativní ústavu“. O jejím přijetí by mělo rozhodnout celoukrajinské referendum. Nová ústava by podle Moskvy měla zakotvit ruštinu jako druhý státní jazyk.
3. Vypsání parlamentních voleb

Třetím bodem ruského návrhu je vypsání parlamentních voleb. Uspořádány by měly být bezprostředně po schválení ústavy, souběžně s nimi by se měly na Ukrajině konat i komunální volby v ukrajinských oblastech.
4. Uznání nezávislosti Krymu

Jako čtvrtý bod Rusko navrhuje uznání nezávislosti Krymu, která je podle Moskvy „projevem svobodného vyjádření vůle obyvatel Krymu při referendu z 16. března“.
5. Schválení rezoluce o neutrální Ukrajině

Pátým bodem je pak návrh, aby Rada bezpečnosti schválila zvláštní rezoluci zakotvující neutrální status Ukrajiny. „Ukrajinské státní zřízení, svrchovanost, územní celistvost a neutrální vojensko-politický status Ukrajiny by měly být garantovány Ruskem, Evropskou unií a USA se zakotvením v rezoluci Rady bezpečnosti OSN,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.