Rusko předalo Bruselu výčet nežádoucích osob jako gesto důvěry

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Moskva předala Evropské unii sankční seznam s 89 evropskými politiky a vojenskými činiteli, kterým neumožní vstup na území Ruské federace, jako výraz důvěry. Prohlásil to nejmenovaný vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí s tím, že zveřejnění výčtu možná ukazuje na to, že Brusel chtěl dokument využít k politickému divadlu. Napsala to agentura TASS.

„Seznam byl předán našim evropským partnerům jako výraz důvěry a jeho zveřejnění může přitížit svědomí dotčených stran,“ řekl zmíněný představitel ruské diplomacie. „Jedna věc ale není jasná. Chtěli naši evropští kolegové seznam kvůli tomu, aby zmírnili potíže možných 'nechtěných osob', nebo aby zinscenovali další politickou show?“ dodal diplomat.

Na černé listině, která nebyla oficiálně publikována, ale zveřejnila ji finská televize YLE, jsou i čtyři Češi. Diplomacie Evropské unie v sobotu označila výběr představitelů, kterým byl vstup do Ruska odepřen, za svévolný a neopodstatněný. Brusel vyzval Moskvu, aby upřesnila kritéria, která pro výběr osob použila. Obdobně se vyjádřily i členské země EU.

Mírnější postoj zaujalo Finsko. Tamní ministr zahraničí Timo Soini z nacionalistické a populistické Strany Finů podle televize YLE řekl, že postup Ruska by se neměl zbytečně dramatizovat. „Byla to předvídatelná reakce na zákaz vstupu pro ruské občany. Není to žádné velké překvapení,“ napsal Soini na svém blogu.

Rusko seznam poskytlo už ve čtvrtek. Soini také řekl, že seznam a s ním související zákazy je zbytečné přehnaně dramatizovat. Jediným zástupcem Finska na seznamu je europoslankyně Heidi Hautalaová ze Svazu zelených. Ta v pátek řekla, že na černé listině jsou osobnosti, které ostře kritizují přístup Ruska k ukrajinské krizi. „Heidi Hautalaová poskytla svůj názor na seznam, její komentář považuji za správný a umírněný. Nemám, co bych víc dodal,“ uvedl Soini.

Agentura DPA poznamenala, že není jasné, kdy sankční seznam vznikl. Mohlo to podle ní být už před rokem, když Západ zaváděl sankce vůči ruským činitelům, ale stejně tak i kdykoli potom. Je tedy možné, že seznam byl i průběžně doplňován a upravován.

Odpověď na sankční kampaň

Diplomat citovaný agenturou TASS nechtěl vznik seznamu nijak komentovat, uvedl jen, že jde o „odpověď na sankční kampaň, kterou ve vztahu k Rusku vedou některé státy Evropské unie v čele s Německem“.

„Chceme se zdržet komentářů ke jménům lidí, kterým byl vstup do Ruské federace zakázán, ačkoli se ta jména objevila v některých médiích,“ řekl ruský diplomat. „Zároveň potvrzujeme, že obdobný seznam byl předán našim evropským partnerům.“

Diplomat rovněž řekl, že Rusko již před časem upozornilo země, které vůči Moskvě uvalily sankce, že jejich zástupci by si před cestou do Ruska na konzulátech měli ověřit, zda nebudou mít s překročením hranic problémy. „Naši partneři ale takový postup neupřednostnili a požádali nás, abychom je informovali skrze diplomatické kanály,“ řekl. „Ve shodě s tím jsme jim postoupili zmíněné seznamy.“