Rusko přifoukne protikrizový balíček, do ekonomiky půjde 2,3 bilionu rublů

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruská vláda má v rámci svého protikrizového plánu k dispozici 2,3 bilionu rublů (37,5 miliardy dolarů). Velkou část z nich uvolní během letošní prvního kvartálu, řekl ministr financí Ruska Anton Siluanov. Objem peněz určených na podporu klesající ruské ekonomiky se tak nakonec zvýšil oproti původním návrhům téměř o bilion rublů (16 miliard dolarů).

Ministr rovněž dodal, že do konce týdne vláda podpoří projekt Jamal LNG na produkci zkapalněného zemního plynu. Z ruského ropného fondu získá podporu ve výši 75 miliard rublů (1,2 miliardy dolarů).

Ruská vláda nejprve uvedla, že na realizaci protikrizového plánu bude potřebovat 1,375 bilionu rublů (22,4 miliardy dolarů). Její místopředseda Igor Šuvalov ale minulý měsíc dodal, že „tento plán ještě není definitivní, budeme na něm nadále pracovat. S největší pravděpodobností ho rozšíříme.“ Cílem je omezit dopady současné krize na podnikatelskou aktivitu i na obyvatelstvo.

Ruské hospodářství se potýká s negativními dopady prudkého zlevnění ropy a také s důsledky sankcí, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Předpokládá se, že ruská ekonomika letos klesne o čtyři až pět procent. Byl by to první pokles od roku 2009, kdy ruskou ekonomiku zasáhla celosvětová krize.

Ratingová agentura S&P navíc snížila své hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku BB+, tedy do spekulativního pásma.

Reálné mzdy klesly skoro o desetinu

Oficiální data také ukázala, že reálné mzdy v Rusku v lednu klesly o osm procent a maloobchodní tržby se po překvapivém prosincovém nárůstu snížily o 4,4 procenta v době, kdy se ruští spotřebitelé musejí vypořádat s rostoucími cenami a výdaje domácností klesají. Kapitálové investice se snížily o 6,3 procenta, což vypovídá o dopadu, jaký má na firemní výdaje omezený přístup k úvěrům.

Hodnota rublu v závěru loňského roku prudce klesla, což v lednu přispělo ke zvýšení míry inflace na 15 procent. Negativní údaje za leden se tedy čekala; podle agentury Reuters jsou ale ještě horší, než se odhadovalo na konci ledna. „Celkově jsou údaje jasným negativním překvapením z hlediska klíčových komponentů domácí poptávky,“ napsal podle Reuters v komentáři ruský ekonom společnosti ING Dmitrij Polevoj.

Podle ekonoma Neila Shearinga ze společnosti Capital Economics nedávná data zatím nenaznačují, že by ruská ekonomika kolabovala. „Je ale zřejmé, že tlak na spotřebitele je stále intenzivnější a pokles v příštích měsících pravděpodobně nabere na obrátkách,“ citoval jej Reuters.