Rusko se bojí prohledání konzulátu ve Spojených státech, zaměstnanci pálili úřední listiny

Ruský konzulát v San Francisku

Ruský konzulát v San Francisku Zdroj: CC BY SA:3.0 Eugene Zelenko via Creative Commons

Donald Trump a Sergej Lavrov
San Francisco, ilustrační foto
San Francisco, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Rusko považuje výhrůžku, že USA prohledají ruský konzulát v San Francisku, za porušení mezinárodního práva. Prohledány mohou být podle USA i byty zaměstnanců. Generální konzul přiznal, že se v úřadu pálily dokumenty s osobním údaji o ruských občanech. Washington Rusko ve čtvrtek vyzval, aby do dneška uzavřelo svůj konzulát v San Francisku, dvě diplomatické kanceláře v New Yorku a Washingtonu. Jde o odvetu za předchozí ruské rozhodnutí o výrazné redukci pracovníků amerických diplomatických zastoupení v Rusku. Podle magazínu Foreign Policy se dokumenty pálily i na washingtonské misi. Podle agentury Reuters mezitím ruští diplomaté začali určené objekty vyklízet.

Podle agentury Reuters dnes ruští diplomaté pracovali na vyklízení tří určených objektů včetně konzulátu v San Francisku, a uposlechli tak výzvu USA. Personál konzulátu vynášel z šestipodlažní budovy v San Francisku nábytek a drobné předměty do dodávek, které pak odjely pryč. Po 20 až 30 minutách se vrátili pro další věci.

Odpoledne místního času však na střeše konzulátu stále vlála ruská vlajka. Někdo dokonce otevřel okno nad hlavním vchodem a vyvěsil tam malou ruskou vlajku. Dění sledovala skupina ruských novinářů a zvědavých přihlížejících.

V San Francisku v pátek vyvolal pozdvižení kouř, který stoupal z budovy ruského konzulátu. Lidé z okolí kvůli tomu zavolali hasiče. Zaměstnanci je ale nevpustili dovnitř a řekli, že je vše v pořádku a pálí se nespecifikované předměty.

Ruská televize Pervyj kanal dnes uvedla, že americká strana se rozhodla učinit problém i z pálení dokumentů s osobními údaji ruských občanů. V Kalifornii žije početná komunita Rusů, konzulát jich registruje 100 tisíc, což představuje tuny dokumentace, upozornil Pervyj kanal.

V americkém tisku se rychle objevily konspirační teorie o ničení usvědčujících dokumentů. "Možná trhají papíry a pak je pálí," citoval list The New York Times jednu z občanek San Franciska, která kouř stoupající z komínu sledovala.

"Diplomaté pracující v cizích státech nemohou chránit sami sebe. Naši bezpečnost musí zajistit hostitelská země, v tomto případě USA," řekl generální konzul Sergej Petrov, který je často se zahraničními návštěvníky na oficiální stránce konzulátu focen před luxusním krbem.

"Postaráme se o zničení toho, co nemůžeme odvézt. Jde o pasové i vízové záležitosti. Jde o osobní údaje mnoha ruských i amerických občanů, nemůžeme je prostě vyhodit do odpadků. Některé dokumenty skartujeme nebo spálíme," řekl Petrov.

Mluvčí sanfranciských požárníků řekla, že sbor postupoval v pátek tak, jako by šlo o požár. Kouř podle mluvčí zjevně stoupal z komína. Na místo byla vyslána také inspekce ovzduší, protože právě na pátek městské úřady kvůli smogu vyhlásily "ekologický den". V San Francisku právě panuje vlna veder a na dnešek předpověď hovoří až o 37 stupních. V pátek se měli lidé vyvarovat všech aktivit, které by mohly přispět ke zhoršení kvality vzduchu. Pokuty za porušení podle amerického tisku začínají na pěti tisících dolarech (110 tisíc korun).

Ruské ministerstvo zahraničí si kvůli plánu na prohledání obchodní mise ve Washingtonu pozvalo zástupce amerického velvyslance v Moskvě a předalo mu protestní nótu. Podle ministerstva mohou Američané prohlídku zneužít a podstrčit na místo kompromitující materiály. Magazín Foreign Policy napsal, že se zřejmě něco pálilo i na washingtonském obchodním zastoupení. Oheň byl vidět venku na pozemku a zaměstnanci úřadu do něj házeli papíry. Podle tohoto zdroje byly z budovy odstraněny bezpečnostní kamery.