Rusko, USA a Rijád prý jednají o přechodném plánu pro Sýrii

Kobání zničila válka s Islámským státem a také koaliční nálety směřované na pozice islamistů. Drtivá většina domů je v ruinách. Přesto se sem začínají vracet jeho obyvatelé. Tvrdí, že své město milují a chtějí ho vystavět znovu.

Kobání zničila válka s Islámským státem a také koaliční nálety směřované na pozice islamistů. Drtivá většina domů je v ruinách. Přesto se sem začínají vracet jeho obyvatelé. Tvrdí, že své město milují a chtějí ho vystavět znovu. Zdroj: Lenka Klicperova, Marketa Kutilova

Rusko je připraveno omezit moc syrského prezidenta Bašára Asada. Tvrdí to agentura Bloomberg, podle níž Moskva jedná se Spojenými státy a Saúdskou Arábií o řešení syrské krize od června a společně připravují pro Sýrii "přechodný plán". Asad by na jeho základě sice zůstal dočasným prezidentem, ale bez skutečných pravomocí.

Impulsem pro údajně mimořádně intenzivní diplomatická jednání byla červnová schůzka ruského prezidenta Vladimira Putina se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Najífem Saúdem v Petrohradě. V srpnu o budoucnosti Sýrie jednal v Kataru americký ministr zahraničí John Kerry se svými protějšky z Ruska a Saúdské Arábie Sergejem Lavrovem a Ádilem Džubajrem. Do rozhovorů jsou údajně zapojeni i členové syrské opozice.

Moskva podle diplomatických zdrojů tvrdí, že se nesnaží Asadův režim podporovat, ale že stojí za tím, co považuje za „klíčovou“ složku boje proti radikálům z Islámského státu (IS). Americké ministerstvo zahraničí po katarském setkání vydalo prohlášení, v němž se tvrdí, že se všichni tři ministři shodli na nutnosti vytvořit podmínky pro „smysluplnou politickou změnu, která umožní sjednotit boj proti IS a dalším extremistickým skupinám“.

Zástupce ředitele washingtonského ústavu pro Blízký východ Paul Salem se domnívá, že nastává „sbližování“ v pohledu na hrozbu, kterou představuje IS.

V syrském přístavním městě Latákíja v sobotu přistála dvě ruská letadla, podle syrské státní agentury údajně s nákladem humanitární pomoci. Přístav je jednou z bašt Asadova režimu, který od začátku války proti povstalcům v březnu 2011 ztratil rozsáhlá území.

Rusko dlouhodobě podporuje Asada

Ruská média již minulý týden uvedla, že Rusko, které je dlouhodobým spojencem Asadova režimu, dodává Asadově armádě lehké zbraně, kamiony a obrněné transportéry. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pak o víkendu potvrdil přítomnost ruských vojáků v Sýrii, kde prý Rusové učí Asadovy vojáky používat ruské zbraně.

Obavy ze zvýšené vojenské aktivity v Sýrii, především pak na letecké základně u Latákíje, už dříve vyjádřil americký prezident Barack Obama. Washington se podle dvou nejmenovaných amerických činitelů domnívá, že na letišti u Latákíje se v současnosti nachází zhruba 200 členů ruské námořní pěchoty.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na nejmenované americké představitele napsala, že Rusko umístilo u letecké základny poblíž Latákíje sedm tanků typu T-90 a buduje tam obranné pozice. V oblasti se prý nachází také ruské dělostřelectvo.