Rusko vyhostilo české diplomaty. Čína otestuje svou digitální měnu na olympiádě v Pekingu

Rusko v neděli vyhostilo zaměstnance české ambasády v Moskvě. Opustit zemi mají do pondělní půlnoci. Jedná se o reakci na vyhoštění ruských diplomatů z Česka kvůli kauze Vrbětice.

Rusko v neděli vyhostilo zaměstnance české ambasády v Moskvě. Opustit zemi mají do pondělní půlnoci. Jedná se o reakci na vyhoštění ruských diplomatů z Česka kvůli kauze Vrbětice. Zdroj: e15.cz

Zahraniční sportovci a návštěvníci budou moci platit na zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022 i digitálním jüanem.
Společnost Tesla miliardáře Muska (na snímku) má problém. Jeden z jejich samořídících vozů měl v sobotu nehodu, při které zahynuli dva lidé. Příčina havárie zatím nebyla objasněna.
Majitelé britských supermarketů Asda - bratři Issové, koupili řetězec rychlého občerstvení Leon za 100 milionů liber.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ruská odveta za kauzu Vrbětice

Rusko vyhostí dvacet zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Zemi musejí opustit do dnešní půlnoci. Jedná se o reakci na sobotní vyhoštění 18 ruských diplomatů z Česka. Češi podezírají ruskou tajnou službu, že se v roce 2014 zapojila do výbuchu skladu munice ve Vrběticích, při němž zahynuli dva lidé. Ruské ministerstvo zahraničí označilo rozhodnutí Prahy za „akt nepřátelství“ a obvinilo Českou republiku ze snahy zalíbit se Spojeným státům, které minulý týden uvalily na Kreml nové sankce. Česko-ruské roztržky si všímají i velká světová média, například americký deník The New York Times, britská stanice BBC nebo katarská televize Al-Džazíra.  

Sportovci vyzkouší virtuální jüan

Čína plánuje příští rok otestovat svoji digitální měnu na zimních olympijských hrách v Pekingu. S odvoláním na prohlášení vysokého představitele čínské centrální banky o tom informuje server CNBC. Podle něj by mělo být během turnaje umožněno platit virtuálním jüanem i zahraničním sportovcům a návštěvníkům. Čínská kryptoměna by se tak poprvé dostala do ruky cizincům. Digitální jüan je vyvíjen už od roku 2014. Čínská vláda letos spustila řadu pilotních projektů, díky nimž si jeho používání mohli vyzkoušet třeba maloobchodníci v Pekingu a Šen-čenu. Někteří komentátoři se domnívají, že virtuální jüan by mohl v budoucnu nahradit americký dolar jakožto světovou rezervní měnu.         

Z trhů a burz 

Majitelé Asdy kupují restaurace Leon

Britští miliardáři Mohsin a Zuber Issovi, kteří vlastní například síť supermarketů Asda nebo čerpací stanice pohonných hmot EG Group, rozšiřují své portfolio. Bratři nově koupili za 100 milionů liber, tedy skoro tři miliardy korun, řetězec rychlého občerstvení Leon, jenž provozuje více než sedmdesát restaurací v USA a několika evropských státech, kromě Velké Británie třeba ve Španělsku, Norsku či Nizozemsku. Společnost rovněž vyrábí vlastní potraviny a kuchařky. Bratři Issové se zavázali otevřít nové restaurace a expandovat se značkou Leon do dalších zemí.      

Komplikace pro Teslu

Americký výrobce elektromobilů Tesla řeší nepříjemný incident. V sobotu večer havaroval v Texasu jeden z jeho samořídících vozů 2019 Model S. Elektromobil narazil do stromu a během neštěstí zemřeli oba dva pasažéři na palubě, přičemž ani jeden z nich vozidlo neřídil. Zatím se však nepodařilo zjistit, zda měli zapnutého autopilota. Vyšetřování nehody stále probíhá, společnost jej nekomentovala. Šéf Tesly Elon Musk se ještě před pár dny chlubil, že jeho autopilotní systém má desetkrát nižší šanci havarovat než lidský řidič. Americké federální úřady však firmu kritizovaly, že nedělá dost pro zajištění bezpečnosti svých automobilů.    

Tweet dne

„Během své nedávné návštěvy Prahy jsem dal jasně najevo, že Česko je naším nejbližším spojencem v Evropské unii a NATO. Slovensko bude vždy stát za Českem pokaždé, když to bude nutné. Vyjadřuji svou plnou podporu Andreji Babišovi v jeho rozhodnutí vyhostit 18 členů ruské ambasády v reakci na incident ve Vrběticích.“

České republiky se v konfliktu s Ruskem zastal také slovenský premiér Eduard Heger.  

Stane se dnes

  • Německá vládní unie CDU/CSU stále vybírá svého kandidáta na spolkového kancléře. O post se ucházejí šéf CDU Armin Laschet a předseda CSU Markus Söder.
  • Koná se videokonference ministrů zahraničí Evropské unie. Zabývat se bude mimo jiné napjatou situací na Ukrajině nebo budoucností jaderné dohody s Íránem. Pověřený šéf české diplomacie Jan Hamáček chce partnery informovat o kauze Vrbětice.
  • Začíná autosalon v Šanghaji. První dva dny bude otevřen pouze pro tisk. Od 21. do 28. dubna pak bude přístupný i veřejnosti.
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí dnes oznámí americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola
  • Ve Spojených státech se budou udělovat Pulitzerovy ceny, prestižní ocenění za novinářskou práci a literaturu.