Rusko za éry Putina: méně chudých a vypité vodky, masivně naopak vzrostly armádní výdaje

  Petrohrad, historické centrum

Petrohrad, historické centrum Zdroj: profimedia.cz

Vladimír Putin
Vladimir Putin
3
Fotogalerie

Bezmála dvacet let dominuje Vladimir Vladimirovič Putin Ruské federaci, největšímu státu světa. Čtěte, jak se podle mnoha různých statistik Rusko za jeho vlády proměnilo.

Prezident Putin se nejen před volbami například chlubí úbytkem podílu obyvatel žijících pod národní úrovní chudoby. Ten lze považovat za „vedlejší efekt“ ekonomického vzestupu Ruska na přelomu tisíciletí. Právě i tehdejším zbohatnutím země měl Putin vrátit Rusům sebevědomí a hrdost.

Zatímco v roce 2002 žila téměř čtvrtina obyvatel pod mírou chudoby, dnes představuje tato skupina osob asi třináct procent populace. Lidí žijících pod úrovní chudoby však začalo znovu přibývat, Putin tak v nedávném poselství slíbil, že počet těchto osob klesne o polovinu.

Putinovi se navíc podařilo zvrátit trend vymírání Rusů, ke kterému docházelo od roku 1992. Tehdy tvořilo nejrozlehlejší stát světa téměř 149 milionů obyvatel, o šestnáct let později to bylo necelých 143 milionů.

Putin proto v posledních letech nastartoval investice do demografických programů v řádu stovek miliard korun. Že jsou státní intervence na podporu porodnosti nutné, opakuje ruský prezident stále. V roce 2016 přesáhl počet obyvatel hranici 144 milionů.

Ještě daleko víc však investuje pětašedesátiletý rodák z Petrohradu do rozvoje armády, jíž je vrchním velitelem. V roce 1999, kdy Putin usedl do křesla předsedy vlády, vydávalo Rusko na armádu 3,3 procenta hrubého domácího produktu.

Do roku 2002 následoval strmý růst na 4,04 procenta, investice v příštích letech znovu mírně klesly. Rokem 2011 však začal další boom investic do ozbrojených sil. Z 3,4 procent dosáhly tyto investice 5,3 procent už v roce 2016, uvádí Světová banka.

S relativně ubývající chudobou a větším vojenským arzenálem jako by ale Rusové ztráceli chuť na svůj tradiční nápoj.

Spotřeba vodky totiž po přelomu tisíciletí klesá, mírně naopak roste spotřeba šampaňského. 

Zábavou Rusů však zdaleka není jen popíjení vodky, ale také navštěvování cirkusů. Šedesátiprocentní většina z nich je v Rusku státních, v posledních letech se ale i kvůli sílící konkurenci západních cirkusů potýkají s masivním úbytkem diváků.

Důvodů může být více, patřit mezi ně může širší dostupnost internetu v Rusku coby dalšího zdroje zábavy a odlišné preference mladší generace, dodává BBC.