Rusko zakáže dovážet z EU výrobky z hovězího masa, prý jsou nekvalitní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Rusko dál uzavírá svůj trh pro západní potraviny. Tentokrát se rozhodlo zakázat již od 21. října dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky ze zemí Evropské unie, důvodem je jejich údajná nevyhovující kvalita. Ruské úřady rovněž přitvrzují své tažení proti americkému řetězeci McDonald's. Po uzavření 12 restaurací této značky nyní pod záminkou špatné hygieny prověřují dalších 200 poboček.

Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska v reakci na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Podle šéfa ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergeje Dankverta však nyní zakázané položky pod toto odvetné opatření nespadají.

Moskva nové restrikce zdůvodňuje nespokojeností s údajně nedostatečnou kvalitou zmíněných produktů vyvážených z EU. Konečné rozhodnutí o zákazu se prý Rosselchoznadzor rozhodl přijmout, protože páteční jednání mezi představiteli EU a Ruska v Litvě nesplnilo očekávání ruské strany a nebyla zaručena náprava do budoucna.

Výhrady ke kvalitě

Rosselchoznadzor podle Dankverta opakovaně vyjadřoval výhrady ke kvalitě a bezpečnosti dovážených produktů z hovězího masa a masokostní moučky.

Služba prý zaznamenala 17 případů přítomnosti zakázaných látek v produktech pocházejících ze šesti zemí EU: Dánska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska a Rakouska. Šlo o chloramfenikol, kadmium, tetracyklin, olovo, ale i o listérie a salmonely.

Česka se zákaz nedotkne

Z ruských sankcí bylo pro české potravináře problematické spíše ovoce, kdežto maso se do Ruska prakticky nevyváží. „Vývoz hovězího masa z Česka je obecně velice malý,“ řekl ČTK předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Většinu vývozu představuje přeprava živého skotu do Rakouska nebo Německa za porážkou.

Zákaz by podle Kalouda neměl mít významný dopad ani na okolní evropské státy, protože ani pro ně není Rusko významným odběratelem masných produktů. Do Ruska se z EU vyvezou zhruba tři procenta objemu výroby vepřového masa a u hovězího masa bude tento objem ještě nižší, dodal.

Potíže má i McDonald's

Ruské úřady vedle embarga na dovoz západních potravin komplikují život i americkým fastfoodům. Nově prověřují zhruba polovinu ze 450 filiálek řetězce restaurací McDonald's, které v zemi působí. V posledních týdnech podobné kontroly vedly k uzavření nejméně 12 poboček. Oficiálně to Rusové zdůvodňují špatnou hygienou, o odvetu za protiruské sankce přijímané Západem kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi prý v žádném případě nejde.

„V tomto okamžiku bylo zahájeno více než 200 prověrek McDonald's. Uděláme maximum pro to, abychom mohli pokračovat v úspěšné činnosti naší společnosti v Rusku,“ uvedla firma. Již dříve upozornila, že kvůli uzavření některých svých poboček se obrátí na soud.

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor začal ruské provozovny McDonald's uzavírat v srpnu. Tvrdí, že zjistil porušování hygienických předpisů. Moskevská prokuratura navíc tento měsíc začala prověřovat činnost charitativního fondu Ronalda McDonalda, prý kvůli podezření, že firmě sloužil jako zástěrka pro daňové úniky.

Americký řetězec odešel z Krymu
McDonald's začal v Rusku působit v roce 1990, tedy ještě v dobách Sovětského svazu, kdy si její první obří restaurace v Moskvě rychle získala popularitu. Letos v dubnu McDonald's ukončil provoz svých restaurací na Krymu v reakci na ruskou anexi tohoto ukrajinského poloostrova. Někteří ruští politici vzápětí vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v Rusku.