Ruský oligarcha opuští politiku kvůli majetku v cizině

Vitalij Malkin

Vitalij Malkin Zdroj: profimedia.cz

Vlivný byznysmen Vitalij Malkin rezignoval na svůj post v horní komoře ruského parlamentu. Dohnala ho k tomu nařčení, že má dvojí občanství a nepřiznané nemovitosti v Kanadě. Známý odpůrce takzvaného Magnitského zákona obvinění popírá, stal se prý obětí spiknutí financovaného ze zahraničí. Média ale podotýkají, že jde o vítězství v boji proti pokrytectví, kdy politici proti Západu veřejně brojí, zároveň tam ale mají zázemí.

V Rusku je nyní ve schvalovacím procesu legislativa zakazující všem státním činitelům účty u cizích bank. Navrhuje i pravidla vlastnictví nemovitostí v zahraničí, například povinnost uvádět původ prostředků k jejich koupi. Prezident Vladimir Putin zřejmě doufá, že si protikorupčními opatřeními a ochotou postihovat prominenty nakloní veřejnost. Elita znervózněla a detektivní činnost opozičních bloggerů už několik poslanců Státní dumy dohnala k rezignaci. Někteří členové horní komory jsou prý připraveni v případě definitivního schválení zákona jejich příklad následovat.

Na jednoho z nejbohatších zákonodárců upozornil mimo jiné kanadský National Post. Podle něj Malkin dvacet let usiloval o kanadské občanství a investoval do nemovitostí v Torontu. Neuspěl prý kvůli podezření z napojení na organizovaný zločin. Mezitím údajně získal pas v Izraeli na židovské jméno Avihur Ben Bar.

Doma byl Malkin v poslední době aktivní v souvislosti s americkou legislativou zaměřenou proti ruským představitelům, podílejícím se na porušování lidských práv. Tuto činnost považuje i za pravděpodobnou příčinu současného tažení proti němu. „Izraelským občanem nejsem od roku 2007,“ hájí se. „Tato špinavá kampaň v masmédiích je pravděpodobně někým zaplacena. Já už ale přijdu věci na kloub,“ prohlásil.

Putinovi hrají do karet nejen opoziční slídiči, ale podle některých názorů trochu i situace na Kypru, jež by mohla Rusy alespoň částečně poučit o tom, že je lepší doma odvádět daně než riskovat. Věc má ale háček, který dobře vystihl vtip citovaný agenturou Bloomberg: „Ruská vláda se obává dění na Kypru, kde členové ruské vlády skrývají majetek před ruskou vládou.“

Zásah proti organizacím
Ruské úřady pokračovaly v rozsáhlých prověrkách nevládních organizací podezřelých z financovaní ze zahraničí. Jde o součást Putinova boje proti cizímu vlivu na občanskou společnost. Na základě loni přijaté legislativy se zvenku podporované subjekty musí registrovat jako „zahraniční agenti“. Tentokrát se do hledáčku orgánů dostaly také německé organizace, například Nadace Konrada Adenauera. Berlín se proti kroku ohradil a vyzval Moskvu, aby se do činnosti institucí přestala vměšovat. Ministr zahraničí Guido Westerwelle poznamenal, že akce může dále poškodit vzájemné vztahy, které poznamenaly už třenice kolem záchrany Kypru.

Bidzina Ivanišvili sní svůj proruský sen. A teď už i celá Gruzie