Ruský vývoz roste navzdory sankcím

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Navzdory hrozbám sankcí a postupného odstřihnutí od dodávek strategických surovin z Ruska jede ruský export na plné obrátky. Za první čtvrtletí vyvezlo Rusko do Evropy o dvě procenta zemního plynu více než za stejné období loňského roku. Zvedl se vývoz motorové nafty a u komodit jako obilí, nikl či paladium se vyvezené množství buď lehce zvedlo, nebo zůstalo na loňských úrovních.

Obavy, že by Rusko mohlo dodávky částečně omezit v reakci na sankce Západu kvůli ukrajinské krizi, přitom ženou vzhůru ceny některých komodit. „Investoři platí více za ty, kde vidí větší riziko narušení dodávek. V případě Ruska se však zatím nepotvrdilo,“ uvádí pro agenturu Bloomberg Caroline Bainová, analytička z londýnské firmy Capital Economics. Rusové pořád těží z toho, že Evropa nyní rychlou náhradu za jejich dodávky ropy a plynu nemá a Čína má čím dál větší zájem o ruské rudy a kovy.

Loni Rusko produkovalo 42 procent světových dodávek paladia, které se používá v katalyzátorech. V případě niklu bylo loni Rusko světovou dvojkou. Čína se ve stejné době stala největším světovým dovozcem kovů.

Minulý týden se zástupci zemí G7 nechali slyšet, že do deseti let se ze závislosti na dodávkách ruských energetických surovin vymaní. V dohledné době jsou však západní Evropa a Rusko na sobě natolik závislé, že žádné velké výkyvy v dodávkách nelze čekat, dodává Bainová. Samo Rusko se bez plynulého odbytu ropy a plynu neobejde. Od roku 2000 vzrostl podíl těchto komodit na celkovém ruském exportu z 54 na 72 procent. Podíl kovů se snížil z pětiny na desetinu vývozu. Cla z vývozu ropy a plynu plní z poloviny ruský federální rozpočet.

Nynější západní hrozby posilují snahu Ruska zajistit si odbyt pro suroviny na Východě, především v Číně. Dlouhodobá dohoda o dodávkách ropy má hodnotu stovek miliard dolarů. Po deseti letech jednání se podle ruského ministra energetiky Anatolije Jankovského blíží k podpisu smlouva o vývozu zemního plynu. Nový plynovod by měl začít fungovat do roku 2020.

Nový artikl: motorová nafta
Změny v ruských clech na vývoz ropy a ropných produktů mohou z Ruska udělat nového významného hráče na evropském trhu s motorovou naftou. Nová cla znevýhodní výrobu topných olejů a naopak cenově nakopnou produkci a následný vývoz nízkosirné nafty. Podle studie společnosti ESAI Energy může Rusko snadno vytlačit stávající dodavatele ze západoevropského trhu. Export nafty by se měl do roku 2020 zvednout z necelých 250 tisíc na 900 tisíc barelů za den. Podmínkou nicméně je, že ruské rafinerie začnou ve velkém investovat do modernizace, která větší produkci nafty umožní.