Rusové obsadili letiště u Sevastopolu, Ukrajina mluví o invazi

Ukrajinský policista hlídá budovu parlamentu ve Simferopolu

Ukrajinský policista hlídá budovu parlamentu ve Simferopolu Zdroj: CTK

Ozbrojenci převzali kontrolu dvou letišť na Krymu. Uvádí to agentura Reuters. Na ruskou základnu černomořské flotily v ukrajinském Sevastopolu údajně z Ruska již přelétlo více než deset vojenských helikoptér.

Agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské pohraničníky napsala, že do ukrajinského vzdušného prostoru vstoupilo více než deset strojů. Pouze tři z nich podle Interfaxu dostaly k tomu povolení ukrajinské strany. Na internetu se objevil videozáznam údajného přeletu. Jeho pravost ale není možné potvrdit.

Rusové plánují změnit zákon o připojení cizích území
Ruský parlament bude v pátek projednávat zákon, který zjednoduší připojení cizího území k Ruské federaci. Návrh zákona předpokládá, že území může být k Rusku připojeno na základě referenda či rozhodnutí parlamentu tohoto subjektu.

Ruští ozbrojenci blokují letiště

Ruští ozbrojenci dnes ráno zablokovali přístupové cesty k vojenskému letišti Belbek u Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na nejmenované vojenské zdroje, podle nichž mají tito muži zabránit příletu blíže neupřesněných bojovníků. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov mluví o „vojenské invazi“, ruská černomořská flotila popírá, že by se do akce zapojila.

Podle Avakova jde o akci ruských jednotek z námořní základy v Sevastopolu. Už v noci na dnešek se proruští ozbrojenci nakrátko zmocnili také mezinárodní letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu. Interfax citoval svůj zdroj, podle něhož úkolem ozbrojenců na Belbeku je „zabránit příletu některých bojovníků“.

V Sevastopolu má Rusko pronajatou námořní základnu. Právě vojenské jednotky z ní podle agentury AP Avakov obvinil z obsazení sevastopolského letiště. Napsal to podle ní na svém profilu na Facebooku, na němž incidenty na obou letištích označil za „ozbrojenou invazi a okupaci“.

Rakousko a Švýcarsko obstavily Janukovyčovy účty

Zatímco Evropská unie zatím pouze jedná o zavedení sankcí proti sesazenému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a jeho nejbližším spolupracovníkům, Rakousko se rozhodlo pro jednostrannou akci. Vídeň zablokovala 18 představitelům bývalého režimu bankovní účty, opatření dopadne i na exprezidenta či bývalého premiéra Nikoly Azarova.

Ukrajina požádá o vydání Janukovyče
Ukrajina požádá Moskvu o vydání sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, pokud se potvrdí, že je skutečně v Rusku. Podle agentury Reuters to dnes oznámila ukrajinská prokuratura.

Vídeň se také zaměřila na dlouholetého Janukovyčova spojence Andreje Klujeva, který byl během vrcholících protestů krátce šéfem prezidentovy kanceláře. Klujew spolu se svým bratrem už v roce 1994 ve Vídni založil společnost Slav, která financovala jeho podnikání v ocelářství. Vídeňské státní zastupitelství Klujeva v minulosti vyšetřovalo kvůli podezření z praní špinavých peněz, loni ale vyšetřování zastavilo.

K Rakousku se později přidaly i švýcarské a lichtenštejnské úřady. Švýcarská prokuratura zahájila vyšetřování svrženého ukrajinského prezidenta a jeho syna Oleksandra z praní špinavých peněz. Vyšetřovatelé také zmrazili bankovní účty „Janukovyčova klanu“. Svržený ukrajinský prezident odpoledne na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu prohlásil, že žádné zahraniční účty nemá.

Putin dal pokyny vládě ohledně Ukrajiny a Krymu
Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě, aby zvážila žádosti Krymu o humanitární pomoc, pokračovala v hospodářských vztazích s Kyjevem a aby také jednala s partnery v cizině, včetně Mezinárodního měnového fondu a skupiny G8 o finanční pomoci Ukrajině. Oznámila to dnes agentura Reuters.
Putin v uplynulých dnech uvedl do bojové pohotovosti asi 150 tisíc vojáků, cvičících poblíž hranic s Ukrajinou, což vyvolalo znepokojení v Kyjevě i západních metropolích. Kyjev také protestoval proti přesunům ruských sil na Krymu, kde má ruská černomořská flotila pronajatou základnu v Sevastopolu.
O poskytnutí ruské finanční pomoci žádá nový předseda regionální vlády autonomního Krymu, proruský aktivista Sergej Aksjonov, který nadále považuje Viktora Janukovyče za právoplatného ukrajinského prezidenta.