Rusové poslali do Sýrie stovky tun bankovek

Syrský prezident Bašár Asad je v mezinárodní izolaci, na své ruské přátele se ale může spolehnout. Podle amerického serveru ProPublica pomohla nedávno Moskva Damašku leteckými zásilkami bankovek o celkové hmotnosti 240 tun.

Kvůli vleklé občanské válce je syrský režim dlouhodobě ve finanční nouzi. Peníze neodsává jen boj proti rebelům, příjmy z daní se téměř vypařily. Kvůli mezinárodním sankcím nemůže země obchodovat se zahraničím. Rusko ale nad Sýrií dlouhodobě drží ochrannou ruku. V Radě bezpečnosti OSN brání odhlasování protisyrské rezoluce a podle Turecka Sýrii také vyzbrojuje.

Podle ProPublica, který se odvolává na letové dokumenty, nyní Rusové na válku proti rebelům přispívají i finančně. Mezi 9. červencem a 15. zářím měl Iljušin 76 syrské armády podniknout osm cest mezi oběma zeměmi, pokaždé s 30 tunami bankovek neznámé na palubě. To, že lety proběhly, potvrdila i data serverů sledujících pohyby letadel a snímky několika „planespotterů“, tedy fanoušků letadel.

Trasa letů vedla z moskevského letiště Vnukovo nezvykle přes Azerbajdžán, Írán a Irák do Damašku, aby se letoun vyhnul Turecku. To v říjnu přinutilo přistát přelétávající syrský letoun, na jeho palubě byla podle vojáků objevena munice určená pro syrskou armádu.

Sýrii může trápit nedostatek vlastní měny

Z letových dokumentů není jasné, zda lety do Damašku převážely syrské libry či jinou měnu. Ruské ani syrské úřady nechtěly informace vyplývající z dokumentů komentovat. Na palubě by ale mohla být i na mezinárodním trhu téměř bezcenná syrská měna. Kvůli mezinárodnímu zákazu tisknout syrské libry by totiž Damašek mohl trpět i nedostatkem domácí měny, kterou dosud tiskl v Rakousku.

Agentura Reuters letos v červnu informovala, že Rusko začalo tisknout nové syrské libry a že první dodávky už proběhly. Syrská centrální banka to nejprve odmítla, v srpnu ale státní tisková agentura SANA zprávu potvrdila. Syrský vicepremiér pro ekonomiku to označil za „triumf“ nad sankcemi.

Pumpování peněz do ekonomiky?

Vládní představitelé ujistili, že nové peníze nevyvolají inflaci, bankovky budou prý sloužit jen k tomu, aby nahradily opotřebované peníze v oběhu. Jordánský ekonom Ibrahim Saíf si myslí, že 240 tun bankovek během několika měsíců nemůže sloužit jen k těmto účelům. „Myslím si, že nechtějí jen vyměnit staré bankovky za nové. Tisknou peníze, protože je potřebují,“ uvedl.

„Většina vládních příjmů pocházejících z daní nyní téměř vyschla. Stále ale vyplácejí mzdy. Neobjevily se žádné náznaky, že by neplnili své domácí závazky. Jediným způsobem, jak to udělat, je vypustit na trh nějakou hotovost,“ dodal Saíf.

Podle Mezinárodního měnového fondu ztratila syrská měna od počátku občanské války v březnu 2011 44 procent své hodnoty.