Rusové začínají koketovat s OPEC o snížení těžby ropy

Vídeňské sídlo organizace OPEC

Vídeňské sídlo organizace OPEC Zdroj: Stepan Bruner, E15

Představitelé Ruska usoudili, že by měli jednat se Saúdskou Arábií a dalšími členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby, aby podpořili růst cen této suroviny. Řekl to šéf ruského monopolního provozovatele ropovodů Transněfť Nikolaj Tokarev. Jeho oznámení je prvním náznakem možné spolupráce mezi kartelem OPEC a Ruskem, které je největším producentem ropy mimo kartel. Ceny ropy na trhu po slovech ruského činitele zamířily okamžitě vzhůru.

Od zahájení jednání ke skutečnému snížení těžby ropy v Rusku je ale ještě dlouhá cesta. Mnoho analytiků například upozorňuje, že snížení těžby je technicky velmi obtížné a také by mohlo způsobit, že Rusko ztratí podíl na trhu. V Moskvě se v úterý setkali zástupci vlády s představiteli ropných firem. Tokarev řekl, že jednání dospěla k závěru, že pro zajištění vyšších cen jsou jednání s kartelem OPEC nutná.

„Na schůzce jsme jednali zejména o ceně ropy a o krocích, které bychom měli společně učinit, aby se situace změnila k lepšímu, včetně jednání v rámci OPEC jako celku, i bilaterálně,“ řekl Tokarev. Zástupce ministerstva energetiky agentuře Reuters potvrdil, že se na jednání, které uspořádalo právě ministerstvo, jednalo také o možné koordinaci s členy OPEC. Pokud by jednání s kartelem skutečně začala, byl by to velký posun v postoji Ruska.

Ceny ropy v polovině roku 2014 zahájily výrazný sestup, ze zhruba 115 dolarů klesly do minulého týdne na zhruba 27 USD za barel. Nyní se pohybují těsně nad 30 dolary. Cenový propad způsobil značné problémy ruskému rozpočtu a stáhl ruskou ekonomiku do recese. Někteří členové OPEC chtějí koordinované snížení těžby, aby se cena zvýšila, a tlačí na Rusko, aby se k nim připojilo.

Rekordní těžba v Rusku

Těžba ropy v Rusku dosáhla v prosinci nového postsovětského rekordu 10,8 milionu barelů denně. Slabý rubl pomohl ruským ropným firmám vykompenzovat propad cen. Rusko se tak dostalo v těžbě na úroveň Saúdské Arábie, která je největším producentem ropy v rámci OPEC a která těží více než deset milionů barelů denně.

Snížení produkce ropy se ale pořád jeví jako obtížné. Různé ruské zdroje se podle Reuters shodují, že koordinace není možná a Rusko si nemůže dovolit těžbu snížit. To by bylo pro odvětví nepřijatelné, protože firmy již tak bojují s možným poklesem produkce kvůli rostoucí daňové zátěži a stárnoucím nalezištím, která se vyčerpávají.