Růst eurozóny znatelně zpomalil, inflace je ale nejvyšší za šest let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Evropská unie, vlajky
2
Fotogalerie

Meziroční růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,1 procenta z 2,5 procenta v prvním kvartálu. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Hospodářský růst zvolnil také v celé Evropské unii, a to na 2,2 procenta z 2,4 procenta. Růst spotřebitelských cen naopak zrychlil na 2,1 procenta, a je tak nad inflačním cílem ECB, který je těsně pod hranicí dvou procent. Nezaměstnanost zůstává nejnižší v České republice.

V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta. Růst tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že si udrží tempo 0,4 procenta z prvního kvartálu.

Vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době zastiňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Evropská komise tento měsíc zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie na 2,1 procenta. V jarním výhledu předpokládala, že růst bude v obou případech činit 2,3 procenta.

"Obchodní nejistota měla zřejmě výrazný dopad na ekonomiku eurozóny již ve druhém čtvrtletí," uvedl analytik Bert Colijn ze společnosti ING. Upozornil, že tato nejistota zatím pravděpodobně příliš nezasáhla export, ale podkopala důvěru. "Prostřednictvím nižší důvěry mezi podniky a spotřebiteli tato nejistota pravděpodobně vyústila ve slabší růst domácí poptávky," dodal.

Evropská centrální banka (ECB) se již delší dobu snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Minulý týden banka potvrdila, že je připravena nákupy dluhopisů v letošním roce ukončit. Úrokové sazby však hodlá ponechat na nynějších minimech přinejmenším do léta příštího roku.

Růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 2,1 procenta z červnových dvou procent. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace se tak podle agentury DPA dostala na nejvyšší úroveň od konce roku 2012. Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby inflace byla těsně pod dvěma procenty.

Obzvlášť výrazný nárůst zaznamenaly v červenci ceny energie, které se meziročně zvýšily o 9,4 procenta. Jejích růst tak zrychlil z červnových osmi procent.

Nezaměstnanost v EU zůstala na 6,9 procenta, nejnižší je v ČR

Míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé Evropské unii zůstala v červnu podle údajů Eurostatu beze změny. V EU činila podle očekávání 6,9 procenta, v eurozóně 8,3 procenta. Níže byla v eurozóně naposledy v listopadu 2008 a v osmadvacítce v květnu 2008. Nejnižší nezaměstnanost se 2,4 procenta zůstává v České republice, je ale o desetinu procentního bodu výše než v květnu.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch byl podíl lidí bez práce v červnu v Česku nejnižší od června 1996. Nezaměstnanost klesla na 2,9 procenta z květnových tří procent. Bez zaměstnání bylo 223 786 lidí. Počet volných míst naopak vzrostl na více než 301 516.

Po České republice mělo v květnu podle údajů Eurostatu v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti Německo, a to stejně jako v květnu 3,4 procenta. Nejhorší situace panuje naopak na trhu práce v Řecku. Tam v dubnu nezaměstnanost dosáhla 20,2 procenta, aktuálnější údaje zatím Eurostat neposkytl. V závěsu za Řeckem následuje Španělsko s mírou nezaměstnanosti 15,2 procenta.

Meziročně se v červnu míra nezaměstnanosti ve všech členských státech EU snížila. Nejsilněji na Kypru, v Portugalsku a v Chorvatsku. Eurostat navíc zpřesnil směrem dolů květnovou míru nezaměstnanosti v eurozóně. Ta nakonec činila jen 8,3 procenta, nikoli 8,4 procenta.