Růst německé ekonomiky se téměř zastavil. Spadne do recese?

Německo

Německo

Německá ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nečekaně prudké zpomalení z rychlých úrovní prvních tří měsíců roku. Mezičtvrtletní tempo růstu hrubého domácího produktu se propadlo na 0,1 procenta z revidovaných 1,3 procenta v prvním čtvrtletí, což byl nejhorší výkon od propadu z počátku roku 2009.

Ekonomové zatím nemají k dispozici konkrétnější údaje, podle některých však by útlum mohl být způsoben vývojem ve stavebnictví, které zažilo díky počasí příznivé první čtvrtletí a téměř žádný mezičtvrtletní růst ve druhém. Základní příčinou je ovšem zhoršený vývoj globální ekonomiky. „Německo se nemůže zcela odloučit od světové ekonomiky,“ řekl Jörg Krämer z Commerzbank.

Ekonomové podle agentury Reuters zpomalení čekali, avšak mírnější. V průměru odhadovali mezičtvrtletní růst na 0,5 procenta a meziroční tempo na 3,2 procenta. V meziročním srovnání HDP stoupl o 2,8 procenta po předešlém tempu 5,0 procenta, sdělil v dnešním rychlém odhadu spolkový statistický úřad.

„Vnější impulsy pro růst slábnou. Německo by mělo růstovou pauzou díky odolné domácí poptávce projít lépe než jiné země. Jestli ale spadnou do recese Spojené státy a stáhnou i další země, Německo jako velkou otevřenou ekonomiku by to zasáhlo více než ostatní,“ řekl Bloombergu Christian Schulz z banky Berenberg. Před dalším vývojem varuje i ekonom Next Finance Vladimír Pikora: „Signalizuje to, že nás čeká také výrazné zpomalení. Zpomalí celá Evropa.“

Úřad původně pro první čtvrtletí uváděl mezičtvrtletní růst 1,5 procenta a meziroční tempo 5,2 procenta, což byl nejrychlejší nárůst od sjednocení Německa v roce 1990. Dnešní revize výkonu prvního čtvrtletí jsou součástí pravidelného pětiletého přehodnocování ekonomických statistik od počátku 90. let.

Německá ekonomika loni díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Česko už reaguje

Čeští ekonomové se obávají, že zpomalující německá ekonomika bude mít škodlivý vliv i na domácí hospodářství. „Je zřejmé, že se české ekonomice nevyhne další decelerace. A to mimo jiné proto, že tahounem ekonomiky byl v druhém čtvrtletí opět export,“ uvedl ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského se již zpomalení hospodářství našich západních sousedů začalo projevovat i v Česku, a to na nižším objemu zahraničního obchodu a průmyslové výroby. Vládní úsporná opatření pak brzdí domácí poptávku a tím situaci ještě zhoršují, dodává.

Analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš upozorňuje taky na možný vliv zpomalení růstu Evropské unie na kurz koruny. „Nižší růst v eurozóně a riziko pádu do recese pravděpodobně zbrzdí i tok exportních objednávek pro české podniky, zpomalí oživující investice i tvorbu nových pracovních míst. ČNB tak asi nebude mít po zbytek roku chuť měnit sazby a někteří členové bankovní rady mohou začít koketovat s jejich snižováním. To vše by se mělo začít podepisovat negativně na české koruně, které je v tuto chvíli vůči svým sousedům (především polskému zlotému) nepřiměřeně silná.“

Zabrzděné jsou i další země v eurozóně

Před několika dny oznámila statistiky růstu i Francie. I když ještě na začátku roku tamní ekonomika vykazovala vůbec nejlepší výsledky za posledních skoro pět let, za duben až červen se růst hrubého domácího produktu zcela zastavil.

Italský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně rostl pouze o 0,3 procenta, pomalu roste i Španělsko.

„Tempo ekonomického růstu eurozóny bude velmi, velmi „šnečí“ po celý zbytek letošního roku,“ uvedl pro Bloomberg Aline Schuiling, ekonom ABN Amro Bank. „Když se světová ekonomika „ochlazuje“, všichni to uvidíme i na Německu,“ dodal.